TUGA U ARILJU! CRVENO ZLATO POKRILO BLATO: Uništeno 60 odsto, voda do kolena, ali oni ne odustaju (FOTO)
Foto: RINA

POPLAVA U MALINJACIMA

TUGA U ARILJU! CRVENO ZLATO POKRILO BLATO: Uništeno 60 odsto, voda do kolena, ali oni ne odustaju (FOTO)

Srbija -

Poplave su opustošile malinjake u prestonicama crvenog zlata, a prema prvim procenama u Arilju je uništeno oko 60 odsto zasada. U voćnjacima voda je i dalje skoro do kolena, ali ni to nije sprečilo vredne malinare da obuju gumene čizme i oberu ono što mogu.

„Dva branja smo imali do sad, kvalitet je bio izuzetan, a šta će sada biti posle ovolike kiše i vode, to niko ne zna. Po svemu sudeći ove vremenske nepogode obraće maline pre nas. Mi ne odustajemo, u vrsti smo i po ovim teškim uslovima, da spasimo koliko možemo“, izjavio je za RINU, Ljubuiša Iličić, iz ariljskog sela Raškova Bara.

foto: RINA

Većina voćara svoje zasade osigurala je od grada, ali ne i od poplava, jer one nisu česta pojava u ovom brdovitom kraju Srbije.

„Za svojih 67 godina, ja ovo nisam doživeo, ovakve poplave. Bilo je tu grada, jakih mrazeva, pa čak i snega, ali ovakva vodena stihija do sada nije opustošila malinjake. Nabujala Moravice odnela je tone najkvalitetnije srpske maline“, rekao je voćar Aleksandar Nikolić.

foto: RINA

Kiše koje su proteklih dana padale u glavnim malinarskim proizvodnim područjima dodatno su oštetile stanje u zasadima, a u zavisnosti od trajanja poplavnog talasa sigurno će doći do pojave bolesti i štetočina.

“Sa prestankom padavina i prelaskom na sušni period doći će do intenzivnije pojave sušenja u rodnim zasadima. Ono što proizvođači moraju da znaju je da u takvim situacijama postoje sredstva i preparati koji se mogu koristiti za popravljanje inače lošeg stanja u malinjacima, ne smeju posezati za nedozvoljenim preparatima bez obzira na smanjen rod i prinos koji se očekuje ove godine”, naglasio je Leposavić.

foto: RINA

Prema njegovim rečima zemlje koje su naši tradicionalni kupci vršiće intenzivne kontrole maline i kupine ali i drugog voća proizvedenog u Srbiji.

“Najlošije stanje je u ravničarskim predelima zapadne Srbije, dok je u višim predelima i nagnutim terenima, koji se preporučuju za proizvodnju maline, štete i nisu toliko velike”, ocenio je dr Leposavić.

On je istakao da bi proizvođači osim primene dozvoljenih sredstva i preparata, trebalo da pristupe odvodnjavanju i omogućavanju dotoka vazduha u zonu korenovog sistema.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track