DIREKTOR TREPČE TVRDI DA NEMA EKOLOŠKE KATASTROFE U IBRU: Dimkić optužio medije i zlonamerne pojedince, kaže da Ibar nije zagađen
Foto: Printscreen YouTube Pink

popustilo jalovište

DIREKTOR TREPČE TVRDI DA NEMA EKOLOŠKE KATASTROFE U IBRU: Dimkić optužio medije i zlonamerne pojedince, kaže da Ibar nije zagađen

Srbija -

KOSOVSKA MITROVICA - Nedavno izlivanje jalovine u reku Ibar nije proizvelo ekološku katastrofu niti bilo kakvo zagađenje u širem području vodotoka nizvodno od Leposavića već su "mediji i zlonamerni pojedinci napumpali stvar do neslućenih razmera", izjavio je danas generalni direktor Rudarsko-hemijsko-metalurškog kombinata Trepča Jovan Dimkić.

jalovište
foto: Printscreen YT Kossev

Kako je preneo portal Kossev, Dimkić je na konferenciji za novinare predstavio više izveštaja o akcidentu od 17. januara, uključujući i nalaze Higijenskog zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, Nezavisne komisije za rude i minerale iz Prištine kao i izveštaj stručnjaka iz Bora koji su obavili inspekciju na mestu izlivanja jalovine. "Mi imamo vrlo detaljne rezultate (uzoraka) sa desetak mesta, dva ili tri dana koji su uzimani. I juče su uzeti uzorci ispitivanja vode u reci Ibar i u opštini Raška na nekoliko mesta i svi oni pokazuju da se ne radi ni o kakvom zagađenju koje je prouzrokovano ovim događajem", kazao je Dimkić.

Po njegovim rečima, vodotok Ibra je "blago kontaminiran" u granicama dozvoljenog, ali ne zbog tog akcidenta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/ RTS Život i standardi - Zvanični kanal

"Na osnovu mišljenja ne jedne stručne ekipe, nego više njih, ovlašćenih ljudi i nadležnih inspekcija, izveo bih jedan zaključak, a to je da na osnovu svih naših saznanja i dosadašnjih analiza, kao i izveštaja stručnih i nadležnih ekipa koje sam napomenuo, možemo da kažemo da izlivanje jalovine iz jalovišta u Leposaviću nije prouzrokovalo nikakvu ekološku katastrofu ili bilo kakvo zagadjenje u širem području nizvodno u vodotoku reke Ibar", kazao je generalni direktor Trepče.

Dodao je da očekuje da će proizvodnja rude u blizini akcidenta biti nastavljena za dva dana, "čim bude brana ojačala, odnosno proširio gornji obod".

Deo jalovišta kombinata Trepča obrušio se u nedelju u reku Ibar kod Leposavića, pošto je popustio privremeni zemljani bedem oko deponije industrijskog otpada.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track