Najnovije vesti

NE DAJ NAS BAKO! DRAMA U BLAČKOM SELU SUVI DOL Cela Srbija zna za ovo dvoje dečice a sad je baka zavapila: Ne uzimajte mi ih!
Foto: Kurir/B.R.

sami se brinu o baki

NE DAJ NAS BAKO! DRAMA U BLAČKOM SELU SUVI DOL Cela Srbija zna za ovo dvoje dečice a sad je baka zavapila: Ne uzimajte mi ih!

Srbija
14:07h

Za njihovu sudbinu čula je cela Srbija, jer se ovo dvoje dece sami brinu o njoj. Sve je krenulo kada je Ljiljana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih

BLACE - Tokom prepodneva dogodila se prava drama u blačkom selu Suvi Dol, jer su iz Centra za socijalni rad u Blacu došli da uzmu Marijanu (10) i Marka (13) koji žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom D.

O njihovoj sudbini i tragediji upoznata je cela Srbija, jer se ovo dvoje dece sami brinu o njoj. Sve je krenulo kada je juče Ljiljana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih. I ranije je, tvrdi Ljiljana to činio, ali policija nije reagovala na njene prijave.

Blace, baka, deca
foto: Kurir/B.R.

- Sada je došao polupijan, Marka je šutnuo, a Marijanu vukao za kosu. Ponovo sam ga prijavila i konačno došla je i policija i odredila mu meru zabrane pritiska. Onda su došli i sa službenicima Centra za socijalni rad i rekli da će da vode decu. Čitavo jutro smo na muci. Evo ih, tu su - kaže očajna Ljiljana.

Ona dodaje da nikada neće da se odvoji od dece, a i deca čitav dan plaču.

- Ne daj nas bako, nećemo mi od tebe nigde- čuju se mališani.

U međuvremenu baka Ljiljana podnela je zahtev za starateljstvo nad decom. Po zakonu, dok sud ne dodeli isto, deca bi trebalo da ostanu gde jesu.

U blačkom Centru za socijalni rad kažu da ne mogu da daju izjave i da se obratimo nadležnom ministarstvu, a iz prokupčke policije čekamo odgovor zašto ranije nisu reagovali na prijave Ljiljane D.

Već više od godinu dana, od kako je od raka preminula u trideset i trećoj godini Ljiljanina snaja i majka dece, oni žive sami. Petnaestak dana po njenoj smrti, izgorela im je kuća, a Ljiljanin sin prešao je da živi u Blace i retko dolazi. Oni su prešli u pomoćnu zgradu koju imaju u dvorištu i zahvaljujući meštanima sela ovaj prostor je sređen, te sada tu žive.

Blace, baka, deca
foto: Kurir/B.R.

Ljiljana kaže da i kada dođe samo ih maltretira i ona je to prijavljivala. U međuvremenu se razbolela, pa joj je pre pet meseci amputirana noga. Sve troje žive od deset hiljada socijalne pomoći i deca se brinu o svojoj baki.

Kada je pre mesec dana Srbija saznala za njihov slučaj i sudbinu, njihov život se malo promenio na bolje. Sa svih strana stizala im je pomoć i to ih je motivisalo da idu dalje. 

Sa slučajem je upoznat i ministar policije, koji je rekao da će naložiti da se ispoštuje mera zabrane prilaska deci i baki od strane oca. Ministar za brigu o deci i porodici Ratko Dmitrović, je kontaktirao Centar za socijalni rad u Blacu kako bi se upoznao sa slučajem i on rešio u interesu dece, te se očekuje narednih dana da dođe do rešenja ove situacije. U ovom trenutku je stopirano odvođenje dece i ona su za sada ostala sa bakom.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...