STARA CREPANA I CIGLANA U KIKINDI PROGLAŠENA SPOMENIKOM KULTURE: U Centru za likovnu i primenjenu umetnost počastvovani
Foto: Kurir/S.U.

Odlukom države

STARA CREPANA I CIGLANA U KIKINDI PROGLAŠENA SPOMENIKOM KULTURE: U Centru za likovnu i primenjenu umetnost počastvovani

Srbija -

Odluku Vlade Srbije da nekadašnju crepanu i ciglanu u Kikindi, objekat stare industrijske arhitekture, sagrađen 1895. godine, proglasi spomenikom kulture, u kikindskom Centru za likovnu i primenjenu umetnost “Terra”, dočekali su sa neskrivenim simpatijama.

U delu bivšeg pogona II fabrike „Toza Marković”, nalazi se nadaleko čuveni atelje “Terra”, dok je dvorište ispunjeno monumetalnim terakotama nastalih tokom prethodne četiri decenije. U svetski vajarski dragulj, ova vest je stigla nedugo nakon završetka jubilarnog 40. Internacionalnog simpozijumu skulpture u terakoti “Terra.

Kikinda, spomenik kulture
foto: Kurir/S.U.

- Počastvovani smo odlukom države jer je prepoznala veliki značaj “Terre” i celog ovog kompleksa. Konkretno, iz te odluke proističe da ovaj fantastičan prostor više niko neće moći da prenameni - kaže Slobodan Kojić, akademski vajar i direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” i podseća da je atelje renoviran 2010. godina i predstavlja jedinstven radni prostor za umetnike.

Kikinda, spomenik kulture
foto: Kurir/S.U.

Ukupna radna površina ateljea „Terra” iznosi 600 kvadratnih metara. Objekat je opremljen po najvišim standardima, a posebno se ističe peć za pečenje velikih skulptura visine od dva i po metra.

Kojić podseća da je na konkursu “Gradovi u fokusu”, Ministarstvo kulture i informisanja podržalo Centar za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" sa pet miliona dinara.

Kikinda, spomenik kulture
foto: Kurir/S.U.

- Naša ambicija jeste da atelje bude dostupan vajarima tokom cele godine, dakle i u zimskom periodu. Kada obezbedimo smeštajne kapacitete, konačno ćemo moći da “prodajemo” akumulirano znanje koje je u pogledu skultura velikog formata apsolutno jedinstveno. Obezbedićemo im kvalitetan boravak i stručnu pomoć- kazao je Kojić.

Kikinda, spomenik kulture
foto: Kurir/S.U.

Dolazak na simpozijum za vajare kruna karijere

Na ideja da u Kikindi organizuje „Teru“, Kojić je došao još 1968 godine. Tek 14 godina kasnije, u nekadašnjem pogona fabrike „Toza Marković“, upriličen prvi simpozijum. Vajari iz celog sveta priznaju da poziv za učešće na simpozijumu doživljavaju kao krunu karijere, ali i mogućnost da stvaraju u čudesnom prostoru.

Muzej je dijamantski vrh umetničke piramide

U svetu jedistven muzej terakote otvoren je 2017. godine, a nalazi se u adaptiranom manježu nekadašnje kikindske kasarne. Pod krovom muzeja “Terra” nalazi se oko 300 skulptura, a trećinu čine velike terakote. Muzej je dijamantski vrh umetničke piramide - ocenio je Kojić i podvukao predstavlja novo mesto okupljanja i susreta kultura i kulturnih različitosti.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track