ARHEOLOZI OTKRILI 38 GROBOVA DREVNIH HRIŠĆANA KOD VARVARINA: Nekropola i ostaci crkve pronađeni ispod GUSTE ŠUME u selu Maskare
Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

istraživanje

ARHEOLOZI OTKRILI 38 GROBOVA DREVNIH HRIŠĆANA KOD VARVARINA: Nekropola i ostaci crkve pronađeni ispod GUSTE ŠUME u selu Maskare

Srbija -

Čak 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih individua muškog i ženskog pola, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i iz Beograda kod lokaliteta Bedem u ataru sela Maskare kod Varvarina!

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a kako je predočeno groblje je dislocirano i svi skeleti idu na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

Istražena površina iznosi oko 190 kvadratnih metara. Do prvih otkrića, pet kostura, došlo se sredinom juna, kad su radnici angažovani na gradilištu auto-puta Pojate-Preljina krenuli sa radovima. Početkom avgusta arheolozi kruševačkog muzeja i Arheološkog instituta u Beogradu došli su do ostataka 12 individua i potvrdili postojanje čitave nekropole iz druge polovine 6. veka.

Daljim istraživanjima došlo se do otkrića čak 38 grobova čime je definitivno i utvrđeno da je gusta vegetacija sakrivala celo groblje nedaleko od trobrodne bazilike nađene 2008. godine.

Pomoć radnika sa Koridora

Istraživanju dela nekropole koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora pomogli su i radnici konzorijuma "Behtel Enka" čime se znatno ubrzao rad na terenu.

Bedem Maskare je prema saznanjima stručnjaka u vreme cara Justinijana predstavljao važnu stratešku i komunikacijsku tačku za Vizantijsko carstvo.

- Izuzetna je stvar da su šest godina nakon poslednjih istraživanja na lokalitetu, arheolozi ponovo dobili priliku da dobiju jedan puniji kontakt samog nalazišta, ovoga puta kroz priču o ljudima koji su nesumnjivo živeli na ovim prostorima - kaže arheolog Marin Bugar.

Prema rečima arheologa Dušan Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu odnosno utvrđenju i crkvi, a u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćanski pokojnici. Sama nekropola je organizovana po sistemu "grobovi na redove" što je karakteristika za 5. i 6. vek.

- Ispostavilo se da je nekropola praktično ispod guste šume i kada je mehanizacija "začistila" prostor, dobili smo pored kostura i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncetraciji antičkog maltera. Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom - napominje Kaličanin.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track