Najnovije vesti

OTVORILI SU ŠAHT U NOVOM SADU I USLEDIO JE ŠOK: Muškarac se od prizora odmah onesvestio, ovo nikome ne bi palo na pamet FOTO
Foto: Profimedia

RADNICI JKP "Vodovod i kanalizacija" NA MUKAMA

OTVORILI SU ŠAHT U NOVOM SADU I USLEDIO JE ŠOK: Muškarac se od prizora odmah onesvestio, ovo nikome ne bi palo na pamet FOTO

Srbija
09:17h

"Šta god da pomislite da se može naći u kanalizaciji, to smo našli, čak i ono što ne može ni da vam padne na pamet, neko se doseti da baci u kanalizaciju", reči su nadležnih iz JKP "Vodovod i kanalizacija" na pitanje šta sve Novosađani bacaju u kanalizaciju.

Situacija je takva godinama, a samo zaposleni koji rade na terenu i bave se održavanjem kanalizacione mreže mogu da posvedoče o tome kako Novi Sad izgleda "ispod šahta" i sa kojim izazovima se suočavaju svaki dan.

Pored uobičajenog sipanja kućne hemije ili bacanja pribora lične higijene u fekalnu kanalizaciju, u cevi dospevaju i razni predmeti koji mogu ozbiljno da oštete i zaguše pumpe.

Primera radi, kažu oni, kvalitetna ženska najlon čarapa je neuništiva jer se zamota na propeler pumpe koji baca vodu i zaustavi pumpu. Muka su i vlažne maramice za koje mnogi sugrađani još nisu svesni da ne smeju da se bacaju u WC šolje, ali i masnoća i ulje, ostaci hrane, mlečni proizvodi, ljuske od jaja, brašno, motorna ulja, antifriz, razređivači, boje, lakovi i ostale toksične hemikalije.

Koliko takvo ponašanje određenog broja pojedinaca nije bezazleno svedoče radnici JKP "Vodovod i kanalizacija".

Prema njihovim rečima, u šahtovima su pronalazili leševe životinja, delove automobila, bele tehnike, daske, garderobu, lekove, a u poslednje vreme zabeleženo je da u kanalizaciji završava i ogroman broj hirurških maski i gumenih rukavica koje su se intenzivno koristile zbog pandemije korona virusa.

- Da je potrebno imati jak želudac, to smo znali. Jednom smo vodili snimatelja lokalne televizije na teren da snimi šta izvlačimo, ali on se od prizora odmah onesvestio - pričaju zaposleni ovog komunalnog preduzeća.

Kako kažu, čak i oni radnici koji su mislili da su sve videli - prevarili su se. Prizor koji ih je zatekao jednom prilikom demantovao ih je u trenutku. Naime, u kanalizaciji je pronađena ručna bomba kašikara. Kako navode, nije im bilo svejedno i prvo što su uradili bilo je obaveštavanje policije. Stručna lica su srećom, ubrzo izašla na teren i otklonila opasnost.

Situacija "bomba"

Među poslednjim primerima bahatosti građana nadležni iz JKP "Vodovod i kanalizacija" navode i slučaj koji se pre godinu dana dogodio u jednoj novosadskoj zgradi gde su radnici tog preduzeća iz kanalizacione cevi satima izvlačili bade mantil.

- Kanalizaciona mreža ima izuzetan značaj, naročito u slučaju obilnih i intenzivnih padavina jer ona treba da u najbržem mogućem roku sprovede tu količinu atmosferske vode sa javnih površina kako ne bi došlo do začepljenja, plavljenja ulica te podrumskog, stambenog i poslovnog prostora - objašnjavaju nadležni u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Oni dodaju da svako duže zadržavanje atmosferske vode, koja ne može da se kanališe usled prepreka, izaziva zagušenje komunikacija i saobraćaja, oštećuje imovinu građana i predstavlja potencijalni izvor zaraza i drugih opasnosti po zdravlje građana.

- Iako smo tokom pandemije bili u deficitu sa radnom snagom, ekipe koje rade na održavanju vodovodne mreže, uspevale su da odgovore svakom izazovu. Naravno, veliku ulogu u tome imaju i građani koji nas obaveštavaju ukoliko primete curenje na javnoj površini i zato ističemo da nam je važna komunikacija sa potrošačima - zaključuju u ovom komunalnom preduzeću.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

MEŠTANI KRNJAČE OČAJNI! Kanalizacija stigla do vrata žiteljima ovog beogradskog naselja APELUJU NA NADLEŽNE DA HITNO REAGUJU
03:38

MEŠTANI KRNJAČE OČAJNI! Kanalizacija stigla do vrata žiteljima ovog beogradskog naselja APELUJU NA NADLEŽNE DA HITNO REAGUJU

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track