SKANDAL U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI: Mali Romi ne mogu sa ostalom decom!
Foto: Shutterstock

Predškolska ustanova „Ljuba Stanković“ razdvaja mališane po nacionalnosti

SKANDAL U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI: Mali Romi ne mogu sa ostalom decom!

Srbija -

Romi iz Beočina ogorčeni zato što njihovi mališani u vrtiću ne mogu da se druže i budu u smeni s neromskim klincima

Romska deca u Predškolskoj ustanovi „Ljuba Stanković“ u Beočinu striktno su odvojena od svojih neromskih vršnjaka!- Oko 25 romske dece u ovu ustanovu ide isključivo popodne i nemaju kontakt sa ostalom decom, a takvu odluku donela je direktorka ustanove. Međutim, ovo nam stvara velike probleme zato što mali Romi u vrtiću sa svojim vršnjacima razgovaraju samo na romskom, a cilj bi trebalo da bude integracija s neromskim društvom i savladavanje srpskog jezika kako bi mogli kasnije nesmetano da pohađaju osnovnu školu. Ali ništa od toga... Našu decu niko ne uči srpski, oni se tamo samo igraju... Ovo je velika diskriminacija, a niko nema razumevanja za nas. Tražili smo pomoć od nadležnih, ali bezuspešno - priča jedan od roditelja romskog deteta.

Međutim, Ljubica Lazarević, direktorka ustanove „Ljuba Stanković“, kaže da sve navedeno nije diskriminacija, a odvajanje romske dece opravdava - manjkom prostora.- Romska deca idu u poludnevni boravak, a grupu za to imamo samo popodne. Jako bih volela da i oni budu sa ostalom decom tokom prepodneva, ali trenutno nemamo uslova za to jer nam nedostaje prostor. Radimo na tome i za dva-tri meseca očekujem da ćemo rešiti pitanje proširenja smeštajnih kapaciteta - kaže ona.

Poverenica Brankica JankovićNEDOPUSTIVO, PRIJAVITE NAM SLUČAJ!Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za Kurir da se ovde nesumnjivo radi o diskriminaciji na osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla:- Bilo kakva segregacija dece na osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti je nedopustiva. Nije nam stigla pritužba u vezi sa ovim slučajem, pa pozivam roditelje dece i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da podnesu pritužbu ukoliko su ovi navodi tačni jer poverenik ima zakonsku mogućnost da postupa tek nakon podnete pritužbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track