icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.


Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ARGUMENT DA NAVALITE NA ČOKOLADU: Evo kako pomaže kod upale grla!
Foto: Shutterstock

STUDIJE POKAZALE: Oblaže ždrelo i smanjuje kašalj

ARGUMENT DA NAVALITE NA ČOKOLADU: Evo kako pomaže kod upale grla!

Doktor

Sledeći put kad osetite bolno peckanje u grlu i kad vas ono toliko zaboli da ne možete da gutate čvrstu hranu, pre nego što zgrabite sirup za kašalj, pojedite malo crne čokolade.

Alin Mauris, profesor i vođa odeljenja za kardiovaskularne i respiratorne studije Univerziteta u Halu, došla je do zaključka da čokolada bolje deluje na kašalj i bol u grlu od većine lekova.


Ranije studije su pokazale da su se pacijenti koji su pili lekove sa ekstraktom kakaoa za oko dva dana brže oporavili od onih koji su pili uobičajene sirupe protiv kašlja.


Druga studija sprovedena u Londonu pokazala je da kakao sadrži alkaloid koji ima bolji efekat od kodeina, analgetika koji se najčešće koristi u lekovima za grlo.


Za sve to postoji logično objašnjenje - čokolada ima lepljiviju strukturu od uobičajenih lekova za kašalj, pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlja nervne završetke koji aktiviraju kašalj.

 

foto: Profimedia


Kurir.rs, Foto: Shutterstock, Alena Yaroslavtseva

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...