icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

OVAJ NAPITAK MOŽE DA IZAZOVE RAK JETRE: Svaki dan se trujemo kafom!
Foto: profimedia

OMILJENI NAPITAK VEĆINE

OVAJ NAPITAK MOŽE DA IZAZOVE RAK JETRE: Svaki dan se trujemo kafom!

Doktor

Obična, nes, espreso, s mlekom ili bez njega... Ne zna se koja je gora po zdravlje, kaže za Lenu prim. dr med. Petar Borović, lekar specijalista

 

Uz kaficu se budimo, družimo s prijateljima, vodimo najvažnije razgovore i rešavamo "svetske" probleme. Mnogi njom leče mamurluk, a ima i onih kojima je neophodno da je popiju između obroka. Ovaj omiljeni napitak mnogih posle ovog teksta nekima može postati omražen, što i nije tako loše.

 

- Pošto raste u tropima, na kafi se naseljavaju gljivice koje luče aflatoksin, koji može izazivati rak. Drugi problem je nagli pad prinosa kafe, pa cela Evropa danas pije kafu iz magacina, koja je stajala 20-30 godina! Možete misliti šta se dogodilo s tih hiljadu tona kafe, gljivice su se naglo razmnožavale, lučile su toksine koje nikakva hemija, pa ni kuvanje, ne može da ubije. Plašimo se da ćemo u celom svetu u narednih deset godina upravo imati veliki rast broja obolelih od raka jetre - smatra prim. dr Petar Borović i dodaje:

 

- Prva stvar na koju treba skrenuti pažnju je boja zrna pržene kafe. Nepržena kafa je pastelnozelena, a nakon pečenja crna. Zamislite da krompiriće pečete dok ne pocrne, da li biste ih jeli? Isto se dešava i s kafom. Kad se prži na tolikoj temperaturi, dolazi do oštećenja strukture zrna, pocrni i stvara se kancerogeni akrilamid. Godinama trgovci kafom nisu želeli da se to zna, sve do pre petnaestak dana, kada je intervenisao sudija Elihu Berle iz Kalifornije i primorao prodavce kafe da na kesice stave javno upozorenje o njenoj štetnosti - ističe prim. dr Petar Borović.

foto: Zorana Jevtić

 

Pojačava dejstvo otrova
- Kofein je otrovna biljna baza koja je istovremeno i pesticid i insekticid, nije kancerogen, ali nije za ljudsku upotrebu. Na primer, kad želimo da napravimo otrov za pacove - mišomor, to mora da se radi pažljivo jer su oni izuzetno pametni. Na standardnu, primamljivu kombinaciju za pacove - 98 odsto dobre hrane i dva odsto otrova, ako ne dodamo kofein, oni će preživeti. Međutim, kad u tih dva odsto otrova ubacite i kofein, on pojačava dejstvo i pacov umire - objašnjava doktor i dodaje:

 

- Zato pušači imaju tu potrebu, oni na svaka dva-tri sata kažu: "Skuvajte mi kaficu", i onda je popiju da bi pojačali dejstvo nikotina. Žene koje piju kafu, a naročito ako pri tom i puše, dva do četiri puta češće dobijaju rak bubrega, mokraćne bešike ili grlića materice. Prema podacima s Univerziteta Kolumbija, oštećenja u telu nastaju kad se u toku dana unese više od 20 mg kofeina. Jedna mala šoljica kafe ima 80-120 mg a jedna nes kafa 145 mg - kaže dr Borović.

 

Kako kafa budi?
Doktor Borović kaže da kafa ima dva dejstva. Ona je droga, deluje na mozak i stvara prijatno osećanje, a drugo dejstvo je maskirano, povećava nivo hormona stresa i to pravi dodatnu štetu organizmu.

 

- Jedna šoljica kafe ostaje u organizmu 72 sata. Kako se podiže nivo hormona stresa, istovremeno se povećava nivo šećera, a zatim i holesterola pa zato dijabetičari ne smeju da piju kafu - smatra doktor.
Još jedna zabluda, prema rečima dr Borovića, jeste "kafa bez kofeina". Takva kafa ne postoji, tvrdi on.

 

- Da bi se smanji nivo kofeina, zrno se potopi u kiselinu koja ga delimično eliminiše, ali u takvom zrnu ostane i kiselina. Ljudi koji piju takvu kafu najčešće imaju problem s gorušicom jer to oštećuje želudac. Takođe, ukoliko ste navikli da pijete kafu s mlekom, sad je pravo vreme da se te navike oslobodite. Između kofeina i belančevina mleka stvara se jedan novi spoj, potpuno nepoznat organizmu, a to stvara muku, napetost i niz drugih nelagodnosti - kaže dr Borović.

 

Savet plus
- Ukoliko želite da poboljšate zdravlje, polako smanjujte unos kafe. Uostalom, ona je i diuretik, a to veoma loše deluje na vašu lepotu. A da biste bili čili, vedri i lepi, dan počnite sa čašom vode u koju ste dodali nekoliko kapi limuna i jednu kašičicu meda. Popijte po čašu obične vode pre doručka, ručka i večere, uvedite tokom nedelje jedan voćni dan i učinite dobro delo osobi koja ne može da vam vrati. Budite dobri i zdravi ljudi i ne zaboravite - zdravlje je najveće bogatstvo - zaključuje Lenin gost dr Petar Borović.


Drugačije mišljenje
Pijte je, ali ne preterujte

Iako se naš sagovornik ne slaže da je kafa dobra, ima i onih koji tvrde da je kafa u malim količinama ipak korisna.

 

Novim istraživanjem došlo se do saznanja da kafa, pored kofeina, sadrži antioksidante i da deluje protiv alergija i upala, poboljšava fizičke rezultate, mentalnu funkciju, budnost, koncentraciju i preciznost. Kafa nam pomaže da preguramo dan, ali s njom moramo da budemo pažljivi jer možemo lako postati zavisni od tog stimalansa. Ako ne možete da je se odreknete, pijte je pametno - jednu do dve šoljice dnevno.

 

(Kurir/V. Stanimirović, Foto:Profimedia)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.