SAVET RODITELJIMA: Koliko posle otvaranja može da se koristi sirup!
Foto: Shutterstock

SAVET RODITELJIMA

SAVET RODITELJIMA: Koliko posle otvaranja može da se koristi sirup!

Život -

Iako je uglavnom poznato da lekove treba čuvati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru, postoje situacije kad roditelji nisu sigurni da li je bezbedno njihovo korišćenje. Sledeći saveti pomoći će vam da rešite svoje dileme.

1. Gde se čuvaju lekovi u frižideru ili ormaru? Ako nije drugačije naznačeno, lekove treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu. Hladnim se podrazumeva temperatura do 25 stepeni. Idealni su ormarići, ali oni koji nisu u kupatilu ili kuhinji, gde je vlažno i postoji velika varijacija ambijentalne temperature.

Tokom leta kada je sobna temperatura viša, ako ne koristite klima-uređaj, lekove čuvate u frižideru, ali NE na ledu.

Koliko dugo može da se čuva sirup protiv kašlja ili za obaranje temperature? Postoji dve vrste sirupa (suspenzija). Jedni se prave u apoteci dodavanjem prečišćene vode u lekoviti prah. Takve suspenzije (na primer, antibiotici) obavezno se mućkaju pre davanja i koriste se sedam dana van frižidera ili deset do četrnaest dana u frižideru. Oni se potom bacaju ako ih dete ne popije do kraja. Druga vrsta su fabrički napravljene suspenzije ili sirupi. Oni traju do označenog roka.

foto: Shutterstock

Otvorene bočice ovih sirupa (za kašalj, spuštanje temperature...) mogu se čuvati u frižideru do datuma označenog na kutiji leka. Naravno, treba ih dobro zatvoriti i staviti van domašaja dece.

Da li može da se nastavi sa korišćenjem lekova koje ste nosili na put, pa vratili? Taj lek se može koristiti ako ste ga čuvali u propisanim uslovima. Ostavite ga za sledeće putovanje, a najbolje je da mu istekne rok (koji je sada obično tri do pet godina), a da niste imali potrebu da ga upotrebite!

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track