TANASIJE UZUNOVIĆ SAHRANJEN UZ CRKVENI HOR: Govor Ivane Žigon SLOMIO glumčevu ćerku! Sofija JECALA OD BOLA na očevom ispraćaju
Foto: Zorana Jevtić

TUŽNO

TANASIJE UZUNOVIĆ SAHRANJEN UZ CRKVENI HOR: Govor Ivane Žigon SLOMIO glumčevu ćerku! Sofija JECALA OD BOLA na očevom ispraćaju

Kultura -

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Tanasije Uzunović, Sahrana, Novo groblje
foto: Zorana Jevtić

Glumac je ispraćen opelom uz pratnju crkvenog hora. O glumcu pred njegovom večnom kućom je govorila koleginica Ivana Žigon.

"Želeli su da se ne vidiš, a onda se desilo čudo. Jedan čovek odlučio je da prizna da ima neko bolji od njega. Moj otac Stevo Žigon se odrekao svoga Hamleta i poklonio je, ne Tanasiju Uzunoviću svog Hamleta. On je znao kakav je Šekspir i da on stvara oluje i bure na nebu, ali među ljudima", rekla je glumica.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Govor čuvene glumice slomio je Sofiju, koja je neutešno plakala i jecala na očevom poslednjem ispraćaju.

Tanasije Uzunović, Sahrana, Novo groblje
foto: Zorana Jevtić

Ivana Žigon se osvrnula i na njegove poslednje dane.

Dragan Gagi Jovanović
foto: Zorana Jevtić

Nakon opela povorka se uputila prema Aleji zaslužnih građana. Krst je nosio Dragan Gagi Jovanović.

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Tanasija svi pamte kao Rajka Maleševića u seriji "Moj rođaka sa sela", a da mu uputi poslednji pozdrav došao i Dragan Gagi Jovanović, njegov filmski sin Dragorad Drakče Malešević.

Tanasije Uzunović, Sahrana, Novo groblje
foto: Zorana Jevtić

Ispraćaju prisustvuju Vaja Dujović, Tihomir Stanić, Kalina Kovačević, Hadži Nenad Maričić, Ivana Žigon, Vuk Kostić...

1 / 11 Foto: Zorana Jevtić

Umetnik je iza sebe ostavio i suprugu Biljanu, kao i ćerku Sofiju, koje su primale saučešće.

Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 25. septembra 1942. godine. Unuk je Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata. Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi potom prešao u Narodno pozorište u Beogradu. Završio je i slikarsku školu. Kad god bi u mladosti naslikao nešto, imao je osećaj da "krade" od glume i izneverava sebe, jer je smatrao glumu svojom prioritetnom ljubavlju. Shvatio je, ipak, da je stvaralački izvor isti.

serija Moj rođak sa sela, Moj rođak sa sela, Tanasije Uzunović, Vojin Ćetković
foto: Printscreen YouTube

Lik Rajka Maleševića iz serije "Moj rođak sa sela" obeležio mu je karijeru u zrelim godinama, a igrao je i u "Vojnoj akademiji", "Gorkim plodovima", "Državnom službeniku". Zapažene uloge ostvario je u televizijskim dramama i filmovima, "Devojački most", "Sabirni centar", "Kosovski boj", "Maska", "Zverinjak"...

Dobitnik je Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade Grada Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i mnogih drugih.

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

Vojin Ćetković izjavljuje saučešće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track