POZORIŠTE "BOŠKO BUHA" OSTAJE NA TRGU: Uspešan sastanak s premijerkom trajao dva sata! MANDIN SAN ĆE BITI ISPUNJEN
Foto: Zorana Jevtić

lepe vesti

POZORIŠTE "BOŠKO BUHA" OSTAJE NA TRGU: Uspešan sastanak s premijerkom trajao dva sata! MANDIN SAN ĆE BITI ISPUNJEN

Kultura -

Pozorište "Boško Buha" ostaje na svojoj adresi, odlučeno je danas nakon sastanka između predstavnika ovog teatra u Vladi Srbije s premijerkom Anom Brnabić.

Dva sata su trajali razgovori između upravnika Igora Bojovića, predstavnika Upravnog odbora Radivoja Danilovića, glumice Bobe Latinović i pravnice Nade Baše.

Igor Bojović
Igor Bojovićfoto: Nemanja Nikolić

- Ostajemo na svojoj adresi, na Trgu republike 3. Nema selidbe administracije u Beograd na vodi - poručili su iz ovog pozorišta.

pozorište Boško Buha
foto: ATA images

Premijerka je navela, kako prenosi Beta, da je za rekonstrukciju pozorišta "Boško Buha" izdvojeno 5,5 miliona evra, a da je scena na Savskom trgu ponuđena tom teatru kao "dodatna".

- Na primeru dečjeg pozorišta smo mogli da vidimo stepen spremnosti određenih medija i pojedinaca da politizuju situaciju i da izmanipulišu javnost, da šalju pogrešne činjenične informacije koje su proverljive i da sakriju istinu. Vlast je u prethodnih 10 godina uvećala budžet za film i filmsku produkciju tačno 103 puta. Namerno sam htela da pustim određene medije da vidim koliko će bukvalno da divljaju na ovom slučaju, da lažu i obmanjuju i zloupotrebljavaju druge ljude da politički napadnu vlast, koja sa ovim veze nema osim što godinama pokušava da reši situaciju i da pomogne - navela je premijerka.

Ana Brnabić, sastanaka sa rektorima univerziteta
foto: Beta Slobodan Miljevic

Takođe, nadležni iz pozorišta Boško Buha su se oglasili posle sastanka sa premijerkom:

Danas, u popodnevnim satima, održan je sastanak predstavnika Pozorišta „Boško Buha“ sa premijerkom Republike Srbije Anom Brnabić, njenim saradnicima i predstavnicima gradskih sekretarijata, a povodom nerazrešenih pravno-imovinskih odnosa u vlasništvu nad prostorijama Pozorišta, zbog kojih je nemoguće nastaviti njegovu rekonstrukciju.

Na sastanku je detaljno razjašnjen ceo tok događaja koji je do toga doveo, i konstatovano je da je došlo do šuma u komunikaciji između nadležnih ustanova, zbog čega je Pozorište dovedeno u veliki problem, a da tu nema njegove odgovornosti i krivice.

pozorište, Boško Buha
foto: Zorana Jevtić

Predstavnici Pozorišta dobili su uveravanje od Premijerke da će se lično založiti i pobrinuti da se taj problem reši, i garanciju da će „Buha“ ostati na svojoj adresi. Ansambl i zaposleni su rešeni da Pozorište ostane na svojoj matičnoj adresi, pa im današnji konstruktivni sastanak uliva nadu da će tako i biti.

Zahvaljujemo se kolegema, esnafskim udruženjima i svim građanima koji su nam pružili podršku u ovom nastojanju. Obavestićemo javnost o daljem toku događaja.

Da podsetimo, zaposleni u pozorištu "Boško Buha" u ponedeljak su javno apelovali da njihov teatar ne bude u celosti preseljen u zgradu Stare pošte na Savskom trgu, kao i da se reši problematičan katastarski upis vlasništva njihovog dosadašnjeg sedišta u zgradi na Trgu republike 3, koji već osam godina koči rekonstrukciju oronulog prostora.

Nadležnima su dali rok od mesec dana da odgovore na njihove zahteve, a u međuvremenu im je stigla podrška od gotovo čitave kulturne javnosti.

Manda preminuo igrajući u dečjoj predstavi

Legendarni glumac Milorad Mandić Manda preminuo je 2016. godine na sceni Ustanove kulture "Vuk Karadžić", u kojoj je u to vreme igrao ansambl pozorišta "Boško Buha", čiji je član bio, tokom izvođenja dečje predstave "Petar Pan", u kojoj je tumačio lik Kapetana Kuke.

pozorište Boško Buha, Milorad Mandić Manda
foto: Aleksandar Jovanović

Premijera predstave počela je normalno i sve je bilo u redu prvih 15 minuta, a onda je na scenu izašao Manda i iznenada se srušio na pod, kako su otkrili prisutni. Gledaoci u publici su mislili da je to samo deo predstave. Iz publike su na scenu odmah istrčale Mandina supruga Anja i Sloboda Mićalović, a ubrzo je na lice mesta došla i služba Hitne pomoći, koja je konstatovala smrt glumca.

Ogla Odanović
foto: Ana Paunković

- U ovom pozorištu sam provela 18 godina i evo, dok sada stojim ovde, tužno mi je i moram da spomenem svog kolegu Milorada Mandića Mandu, koji je, čini mi se, život dao za ovu scenu. Tako je i završio, na ovoj sceni, odnosno na sceni u teatru "Vuk". Izvinite što sam emotivna, ali sve mi je mnogo tužno. Obećali smo mu da ćemo sve završiti, ostavio je to u amanet svima nama - ovako je u ponedeljak o prijatelju govorila Olga Odanović.

Kurir.rs

Bonus video:

04:42

70 GODINA SMO OVDE, I TU ŽELIMO DA OSTANEMO! Čuvena glumica ukazala na nepravdu nad pozorištem Boško Buha: PRISETILA SE I MANDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track