NASLEDNICI NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU SE TUKU ZBOG 200 MILIJARDI DOLARA: Cela priča jezivo podseća na poznatu seriju, ali...
Foto: HBO / Planet / Profimedia

baš liči

NASLEDNICI NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU SE TUKU ZBOG 200 MILIJARDI DOLARA: Cela priča jezivo podseća na poznatu seriju, ali...

Pop kultura -

Bernar Arno, izvršni direktor francuske grupe luksuznih brendova (LVMH) i najbogatiji čovek na svetu, "težak" je neverovatnih 200 milijardi dolara.

Priča o nasledstvu i ko će od njegove dece preuzeti "poslovno kormilo" podseća na fiktivnu surovu borbu dece Logana Roja iz serija "Succession" (Naslednici).

Succession, Naslednici
foto: Printscreen/ Youtube/ HBO

Bernar Arno, koji se nalazi se na čelu imperije luksuznih brendova Luj Viton, Moet i Henesi, ima četiri sina i ćerku.

Kako piše britanski "Telegraph" Bernar planira da njegovi sinovi Aleksandar i Frederik budu imenovani za članove odbora kompanije. Na ovaj način braća će se pridružiti bratu Antoanu i sestri Delfin.

Antoan Arno
Antoan Arnofoto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

Francuski milijarder priprema svoju decu da potencijalno naslede njegovu imperiju. Naime, od rođenja su bila pripremana za rad. Kada je Beranrov sin, Antoan imao 14 godina poslao je čestitiku svom tek rođenom bratu Aleksandru na kojoj je pisalo: "Dragi Aleksandre, nadam se da je tvoje rođenje dobro prošlo. Savetujem ti da odmah počneš da radiš".

Frederik Arno
Frederik Arnofoto: Luc Nobout / imago stock&people / Profimedia

Čestitka koju je poslao Antoan objavljena je na Instagramu pre nekoliko godina, iako je predstavljena kao šala, po tumačenju novinara koji prate život Bernara i njegove dece, daleko je od dobrog humora.

Deca milijardera morala su ceo život vredno da rade da bi bila uzeta u obzir u trenutku kada Bernar odluči da napusti poslovni konglomerat.

Bernar Arno, Luj Viton
foto: Profimedia

Želi da zaštiti svoje bogatstvo

Bernar Arno (74) još od 1989. godine je, kako tvrde izvori bliski milijarderu, želi da zaštiti sve ono što je stekao i da izbegne sudbinu francuskog mogula Jean-Luc Lagardère čija je industrijska imperija propala posle njegove iznenadne smrti 2003. godine.

LVMH i Bernar trenutno ne žele da odgovore na pitanje ko će naslediti Arnoa. Zapravo sva njegova deca su u "trci" za nasledstvo.

Frederik Arno
Frederik Arnofoto: Luc Nobout / imago stock&people / Profimedia

"Jedno ili više dece će moći da preuzme nasledstvo, ali to zavisi od njihovih sposobnosti, talenta i želje. Oni moraju da shvate da je potrebna ozbiljna i životna posvećenost", rekao je Arno.

Aleksandar Arno
foto: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Izvori tvrde da Bernar svakog meseca održava porodične ručkove sa decom koji traju tačno 90 minuta. "Ručkovi" su zapravo sastanci na kojima ih ispituje i proverava da li su sposobni da ga naslede.

Zapravo, mesečno okupljanje je slično razgovoru za posao, piše "Wall Street Journal".

požar, Njujork, Bernard Arno
foto: Apaydin Alain/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Očeva miljenica

Godinama unazad se spekulisalo da će lidersku poziciju preuzeti ćerka Delfin koja je najstarija i koja važi za očevu miljenicu.

Prošle godine dobila je mesto izvršne direktorke na čelu modne kompanije Kristijan Dior, drugog najvećeg brenda posle Luj Vitona.

Delfin Arno
Delfin Arnofoto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Delfin i Antoan, deca koju je Bernar dobio u prvom braku, navodno su radili na tome da svojoj polu-braći usade osećaj "skromnosti".

Delfin Arno
Delfin Arnofoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Aleksandar, Frederik i Žan, sinovi koje je Bernar dobio u drugom braku sa kanadskom pijanistkinjom Helen Mersijer bez obzira na priču o skromnosti koja kruži o njima, podjednako žele da budu na čelu konglomerata.

Antoan Arno
Antoan Arnofoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sin kojeg je najmanje briga

Antoan je po rečima izvora najmanje zainteresovan da nasledi oca. Još od malih nogu radio je sve kako ne bi ličio, u poslovnom i karakternom smislu, na oca.

Sa druge strane Aleksandar najviše želi da nasledi oca. Izvori ga opisuju kao harizmatičnog, komunikativnog i najviše pripremljenog. Kažu da u poslovnom smislu i što se tiče donošenja poslovnih odluka najviše liči na oca.

Aleksandar Arno
Aleksandar Arnofoto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Bernar Arno godinama prati šta njegova deca rade. Naime, uvek je imao čoveka koji je bio angažovan da prati koliko su uspešna njegova deca u poslu koji obavljaju i da li je potrebno nešto da menjaju u svojoj poslovnoj ideologiji.

Ervan Ramrog novinar i pisac koji godinama prati rad Bernara i njegove dece rekao je da da jedina osoba koja može da nasledi Bernara je on sam.

(Kurir.rs/BlicŽena/T.J.)

Bonus video:

00:35

Glumac Milan Marić se oglasio povodom otvaranja Firefly Studios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track