Fest u slavu Milene Dravić
Foto: Marina Lopičić

Veliko priznanje za popularnu umetnicu

Fest u slavu Milene Dravić

Pop kultura -
Čuvenoj glumici biće uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos umetnosti, a njen lik krasi i plakat festivala

„Tu smo! U sazvežđu pobednika“ moto je 43. Festa, koji će se održati od 27. februara do 8. marta.Novi organizacioni odbor festivala na čelu sa selektorom Mladenom Ðorđevićem i umetničkim direktorom Jugoslavom Pantelićem dovodi pred našu publiku najbolja ostvarenja iz protekle godine. Među odabranim filmovima je čak 90 premijera. Poseban zaokret je program „Srpski film“, u kome će premijerno biti prikazano „Ničije dete“, „Enklava“, „Petlja“, kao i omnibus „Jednaki“.Retrospektiva Zaštitno lice manifestacije je Milena Dravić, kojoj će tokom festivala biti uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. U novom zdanju Jugoslovenske kinoteke u okviru Festa biće prikazani njeni najbolji filmovi od partizanskih, preko ostvarenja iz „crnog talasa“ do onih iz devedesetih godina. Za potrebe plakata Festa iskorišćena je Milenina fotografija iz filma „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva, koji je prvi put prikazan pre pet decenija. Specijalno priznanje poneće i gost iz Rusije Aleksandar Sokurov.

Sazvežđe... Plakat Festa
Sazvežđe... Plakat Festa

Tema - odrastanjeFest će početi biografskom dramom „Sen Loran“, o životu čuvenog kreatora, a njegov reditelj Bertran Bonelo će otvoriti Fest.- Želja nam je da Fest postane najprestižniji takmičarski festival u regionu. U glavnom programu biće prikazano 15 ostvarenja iz celog sveta koji kao temu imaju odrastanje. Ne možemo vam otkriti goste - kaže Pantelić i dodaje da će ceremoniju otvaranja voditi jedan glumac srednje generacije i mlada i perspektivna glumica.Fest će finansirati sponzori, a Grad Beograd će pomoći manifestaciju sa sedam miliona dinara, šest će uplatiti Filmski centar Srbije, dok još nije poznata donacija Ministarstva kulture. Pojedinačne ulaznice biće u prodaji od 7. februara po ceni od 200 do 500 dinara.

Ričard DrajfusČUVENI OSKAROVAC STIŽE U BEOGRADNa Fest dolaze autori i članovi ekipa 15 ostvarenja koja se prikazuju u glavnom programu, a i dobitnik Oskara Ričard Drajfus, koga pamtimo po filmovima „Ajkula“, „Američki grafiti“ ili „Razglednice iz pakla“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track