RAT GUGLA I ŠVEDSKE: Reč negugljivo razlog svađe

Američki gigant uvređen

RAT GUGLA I ŠVEDSKE: Reč negugljivo razlog svađe

Tech -
Švedski Jezički savet objavio je da je povukao sa liste neologizama termin "ungoogleable", nakon određenih zahteva Gugla

STOKHOLM - Švedsko nadzorno telo za jezik optužilo je američki veb pretraživač "Gugl" za pokusaj kontrole švedskog jezika u okviru rasprave oko definicije kolokvijalnog termina "negugljivo" (ungoogleable).

Švedski Jezički savet objavio je da je povukao sa liste neologizama termin "ungoogleable", nakon određenih zahteva "Gugla".

On je u švedskoj varijanti bio "ogooglebar" i imao definiciju "ono što nije moguće pronaći na internetu uz pomoć pretraživača".

Gugl je, međutim, tražio da se u definiciju unesu izmene kojima se ukazuje da se radi o izrazu koji se specijalno odnosi na Guglove pretrage i ubaci napomena kojom se podseća da se radi o zaštićenoj marki.

U Savetu su naveli da nemaju ni vremena ni želje da ulaze u proces koga Gugl pokušava da pokrene, niti da prave kompromis i modifikuju definicju termina "ogooglebar" na način koji želi ta kompanija, jer bi to bilo protiv njihovih principa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track