SOKO, ORAO, GOLUB ILI NEŠTO DRUGO?! Beograđani se decenijama pitaju koju PTICU drži POBEDNIK u ruci? Evo odgovora!
Foto: Zorana Jevtić

SOKO, ORAO, GOLUB ILI NEŠTO DRUGO?! Beograđani se decenijama pitaju koju PTICU drži POBEDNIK u ruci? Evo odgovora!

Zanimljivosti -

Velelepni Pobednik na Kalemegdanu, već decenijama je simbol Beograda i spomenik koji prepoznaju hiljade ljudi. Ipak, ptica koju on drži i dalje zbunjuje i izaziva polemike među Beograđanima.

Šta je u levoj ruci Pobednika?

Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je 1928. podignut na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, piše Istorijski zabavnik.

foto: Tamara Trajković

Spomenik je rad čuvenog vajara Ivana Meštrovića i danas je svakako jedan od najpoznatijih simbola Beograda. Predstavlja figuru nagog, snažnog muškarca koji u desnoj ruci drži spušteni mač, a u levoj na otvorenom dlanu pticu.

Međutim, upravo tu se pojavila dilema koja i danas muči Beograđane – koju pticu u ruci drži Pobednik?

Mnogi će vam i danas reći da je to vesnik mira – golub. Oni šaljiviji zakleće se da je u pitanju vrabac jer nije li baš ova ptica „simbol prestoničkih ulica“. Ipak, po svemu sudeći u levici Pobednika nalazi se jedna grabljivica.

- U pitanju je soko! Pobednika je Meštrović zamislio kao arhetipskog junaka, on je vitez i u ruci drži pticu koja je simbol viteštva, a to je soko - kaže Neda Kovačević, dobar poznavalac prošlosti Beograda i žena koja je popisala sve prestoničke spomenike.

Deo zabune o tome koja je ptica u pitanju potiče iz činjenice da se u nekim spisima pominje i orao. Iako ne isključuje tu mogućnost, Neda ističe da soko ima mnogo više smisla.

- Orao bi bio mnogo veći. Takođe, jedno od nezvaničnih imena spomenika je i „Sokolar“ - objašnjava Neda Kovačević.

foto: Dado Đilas

kurir.rs/blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track