ĆERKA MI JE DAVALA POLA PLATE KAD SE ZAPOSLILA! Srbija USIJANA zbog nove rasprave: Uzimate li vi NOVAC za kuću od DECE? (ANKETA)
Foto: Profimedia

šta vi mislite?

ĆERKA MI JE DAVALA POLA PLATE KAD SE ZAPOSLILA! Srbija USIJANA zbog nove rasprave: Uzimate li vi NOVAC za kuću od DECE? (ANKETA)

Zanimljivosti -

Srbija je jedna od zemalja u Evropi u kojoj deci treba najduže da se potpuno osamostale. Ostajanje u roditeljskoj kući do ranih 30-ih je potpuno normalna stvar kod nas, uprkos činjenici da dete radi i zarađuje.

Ipak, kako potrebe dece neretko prevazilaze finansijske mogućnosti roditelja, mnogi mladi ljudi već u studentskim danima nađu posao da dopune džeparac. Ova činjenica razvila je veliku raspravu na Tviteru o tome kako deca taj džeparac treba da troše i treba li da finansijski pomažu roditeljima.

Novac
foto: Printscreen

- Imam nešto ozbiljno da vas pitam. Šta mislite - da li treba uzimati mesecno neki novac detetu koje radi za malu platu i živi sa roditeljima u ime participacije u troškovima za hranu i režije? Biste li vi svom detetu uzimali i ako vam nije potrebno? I ako bi - zašto bi/ili ne bi? - glasio je inicajlni tvit koji je isprovocirao veliki broj komentara.

- Zavisi. Ako se dete zaposlilo da pomogne porodici tokom teških vremena, u redu je uzeti. Ako dete samo od sebe hoće da se zaposli i da radi, ako tako stiče radne navike, iako porodici nije neophodno (uvek dobro dodje, ali može i bez toga da se preživi), onda nikada ne bih - pisalo je u jednom komentaru.

- Račune, hranu, sve bih plaćala ja, tj. suprug i ja, a njega bih učila da sa svojim novcem nauči da raspolaže. Od toga neka finansira izlaske, garderobu i sve sto mu je neophodno, hrane će imati, računi će biti plaćeni. Nije dete tražilo da se rodi, pa da mu se "nabija" na nos - moglo se pročitati dalje.

Novac
foto: Printscreen

Ima onih koji nikad ne bi uzeli dinar od svoje dece, ali im godi kada se deca sete da ih ponekad iznenade pokojim plaćenim računom.

- Imam ih troje, svi rade, ne uzimam im ništa niti bih ikad, nekad me iznenade pa plate kablovsku, net ili telefon. Kad im je plata kod mene ostave deo "u štek", hranu kupuju svaki drugi dan kako se kome šta jede, dopunjuju jedni druge kad im zafali za nešto. Mi to tako.

Neki su uzimali na kvarno da bi štedeli umesto svoje dece. Napsoletku bi im dali ušteđeni novac "na gomili".

- Ja sam ćerki uzimala pola plate i stavljala na knjižicu, ona o tome ništa nije znala, mislila je da plaća stan i hranu. Kad je htela da se odseli dala sam joj knjižicu da kupi nameštaj, s tim što smo i mi svaki mesec sklanjali od sebe na tu knjižicu.

Novac
foto: Printscreen

A javila su se i ona deca koja su samoinicijativno učestvovala u porodičnom budžetu.

- U II godini studija sam počeo da radim softver, to je donosilo lep novac za studenta. Prvo sam rešavao auto, onda kućne potrepštine (tokom studija kupio frižider, mašinu za veš, tv, stereo, i auto naravno), a ostatak u tu istu fioku. Za hleb, mleko, cigare sam uzimao iz fioke kao i pre.

Ipak, da li je to u redu ili ne, ostaje na samoj porodici da se sama organizuju, a šta vi mislite, pokažite nam u anketi i pišite nam u komentarima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:16

RODITELJI VIŠE BRINU O POLASKU U ŠKOLU NEGO DECA: Dečji psiholog Tišma objasnila sa čime se sve suočavaju i kakve strahove imaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track