Najnovije vesti

OLAKŠANJE ZA 5 MINUTA: Snizite krvni pritisak bez lekova!
Foto: Profimedia

Pomozite sebi

OLAKŠANJE ZA 5 MINUTA: Snizite krvni pritisak bez lekova!

Zdravlje
Povišen krvni pritisak bolest je modernog vremena povezana sa povećanim stresom, manjkom sna, ishranom tenačinom života.

Gotovo svaki čovek ponekad se nađe u situaciji da mu je pritisak povišen. Pod uticajem stresa ili pak prekomerne fizičke aktivnosti mišići se naprežu, a krvne sudove sužavaju stvarajući pritisak.

Znate li šta u tim trenucima treba učiniti da regulišu pritisak? Mišiće je potrebno što hitnije opustiti. No, pitanje je kako to učiniti?

Lu Hunsen, lekar jednog fudbalskog kluba, obznanio je tajnu drevne Kineske medicine s kojom se pritisak može regulisati za svega pet minuta i to bez lekova!

Kineska medicina smatra da je najvažnija stvar – pravilan protok krvi do mišića i tkiva. Ako negde u organizmu nastaje stagnacija krvi, onda na tom mestu počinje razvoj bolesti.

I obrnuto – ako se osigura odgovarajući protok krvi, organizam će biti u mogućnosti da brzo izleči bolest. Zato masaža ključnih tačaka pomaže ozdravljenju. U ovom slučaju se radi o 2 tačke.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tačka broj jedan

Ovo čak i nije tačka, nego linija. Ona prolazi iza ušne resice do sredine ključne kosti. Ovu liniju ne treba ni pritiskati, ni masirati, već vrlo polako maziti gotovo neprimetnim pokretom ruke od gore na dole, jedva dodirujući vrhovima prstiju. Ponovite 10 puta sa jedne strane, pa preći na drugu, isto 10 puta.

Tačka broj dva

Ova tačka se nalazi na delu lica u nivou ušne resice na udaljenosti pola centimetra od uha u pravcu prema nosu. Ovu tačku treba masirati vrhovima prstiju po 1 minut s obe strane lica.

Pritiskati jako, ali nikako da osetite bol. Nije bitno, u smeru kazaljke sata ili ne. Važno je da imate osećaj pritiskana određenu tačku. Posle ovog jednostavnog tretmana krvni pritisak bi se trebao vratiti u normalu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

(atma.hr)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...