Najnovije vesti

5 RAZLOGA DA KORISTITE OVU MOĆNU BILJKU: Ubija ćelije raka, pomaže i kod...
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

5 RAZLOGA DA KORISTITE OVU MOĆNU BILJKU: Ubija ćelije raka, pomaže i kod...

Zdravlje

Sudeći prema najnovijim trendovima u ishrani, biljka ašvaganda je suplement koji je zbog svojih hraniljivih sastojaka stekao veliku popularnost.

Ovaj suplement se koristi kao deo ajuverdske medicine za borbu sa stresom i protiv bolova, ali uprkos ovim delotvornim efektima ašvagande, treba voditi računa kada je upotrebljavate.

Biljka ašvaganda se u ishrani koristila pre 3.000 godina, a poznata je pod nazivom indijski žen-šem ili indijska zimska trešnja.

"Danas se obično može naći u formi kapsule, pilula, praha ili ulja", kaže dijetetičar Aleks Kaspero.

Prema centru "Memorijal Sloan ketering kancer" iz Njujorka, ašavaganda može da izazove pobačaj, pa ako ste u drugom stanju ili dojite, držite se što dalje od ove biljke.

foto: profimedia

Evo 6 dobrih razloga zašto ašvaganda treba da bude zastupljena u vašoj ishrani.

Pomaže kod tumora Ašvangda je pokazala odlično dejstvo u borbi protiv raka. Prema studiji iz 2010. godine, ova biljka može da ubije određene ćelije raka. Neka istraživanja sugerišu da ašvaganda može da pomogne u borbi sa rakom, uz druge tretmane, poput hemoterapije i radijacije. Osim toga, istraživanje je pokazalo da ova biljka jača imuni sistem pacijenata koji su bili podvrgnuti hemoterapiji, tako što povećava broj belih krvnih zrnaca.

Pomaže kod anksioznosti

Studija iz 2012. godine je pronašla da ljudi koji su koristili ašvagandu kao dodatak ishrani redukovali su nivo hormona kortizola (čija proizvoda se povećava kao reakcija na stres). Još jedna mala studija magazina "Indian Journal of Psychiatry" pronašla je da je 88 odsto volontera doživelo smanjivanje anksioznosti dok je koristilo ašvagandu, dok je samo polovina iz placebo grupe imala olakšanje.

Deluje protiv sedih dlaka

Nekoliko studija je pronašlo da svakodnevno konzumiranje praha ašvagande može da poveća produkciju melanina. Samim tim, smanjuje se broj belih vlasi.

Poboljšava seksualni život

Ako imate problem da se uzbudite ili da postignete orgazam, imamo dobre vesti za vas: postoje podaci da ašvaganda može da pomogne kod seksualne disfunkcije kod žena. Prema maloj studiji iz 2015. godine, žene koje su oralno unosile koncentrovane doze ašvagande postizale su više orgazama i bile su zadovoljnije seksualnim životom.

Starijim osobama pomaže kod bolova u kolenima

S obzirom na to da sadrži visok nivo saolonida (koji deluju kao steroidi) ašvaganda može da pomogne u smanjenju bolova u zglobovima i otocima povezanim sa artritisom, prema studiji "Journal of Ayurveda and Integrative Medicine".

foto: profimedia

Kurir.rs/SuperŽena, Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...