DOKTOR NEDELJKO RADLOVIĆ O CREVNIM INFEKCIJAMA: Kako da pobedimo mini-epidemije? Jedno je POSEBNO važno!
Foto: Profimedia

NAJOSETLJIVIJI SU NAJMLAĐI

DOKTOR NEDELJKO RADLOVIĆ O CREVNIM INFEKCIJAMA: Kako da pobedimo mini-epidemije? Jedno je POSEBNO važno!

Život -

Proliv i povraćanje su odbrambene reakcije, njima se bolest izbacuje iz tela. U isto vreme vrlo je važno da se spreči dehidratacija, opasna po celokupno zdravlje i sam život najmlađih

Infekcije dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva su, posle bolesti disajnih puteva, najučestalija infektivna oboljenja u dečjem dobu. Pre svega prljave ruke, ali i zagađena hrana, voda, predmeti sa kojima su u kontaktu uzroci su zbog kojih kod naših mališana ni u jesenjim danima ne možemo da ugasimo mini-epidemije, inače najrasprostranjenije leti.

NAJMLAĐI SU POSEBNO OSETLJIVI Roditelji treba da budu svesni da je mlad i nezreo organizam deteta posebno osetljiv na digestivne poremećaje izazvane crevnim infekcijama, koje upravo zbog dijareje, povraćanja i visoke sklonosti dehidraciji mogu da budu i životno ugrožavajuće! - Osnovni korak u lečenju infektivnih crevnih poremećaja koje prate proliv i povraćanje jeste nadoknada vode i elektrolita oralnim putem. Ako je oblik bolesti teži, što se viđa uglavnom kod dece uzrasta do tri godine, neophodna je prvih dan-dva intravenska rehidracija - poruka je prof. dr sc. Nedeljka Radlovića, pedijatra, gastroenterohepatologa i nutricioniste, koji je u naše zdravstvo uveo brojne dijagnostičko-terapijske procedure kod dece.

foto: Privatna Arhiva

Odgovarajuća ishrana je naredni korak, počinje posle tri-četiri sata od rehidracije. - Ni tokom akutne faze, obolela deca, posebno najmlađa, ne treba da gladuju, ali ni da se hrane na silu jer će zapamtiti sve neprijatnosti - mogla bi da zadrže averziju prema hrani. Restrikcije hrane, kao što se ranije praktikovalo, više ne važe, gubitak vode i elektrolita uspešno se nadoknađuje rehidracionim rastvorom: hrana bude iskorišćena jer se kod bakterijskih infekcija poremećaj javlja u donjem delu tankog creva i u debelom crevu, dok hranu vari i upija gornji deo tankog creva.

Apetit u akutnoj fazi nije optimalan, pokušajte s obrocima koji su češći, manji, sastavljeni od biološki vredne i visokoiskoristljive hrane. - Odojče koje se prirodno hrani svakako treba da ostane na majčinom mleku, ono na veštačkoj ishrani može da dobija mleko koje obično uzima, osim ako ima izraženiju virusnu dijareju. Tada treba dati specijalnu mlečnu formulu, bez mlečnog šećera ili sa malom količinom.

ŠIRI SE ROTAVIRUS Tokom hladnijeg dela godine kod nas je najčešći rotavirus, odgovoran je za više od 35 odsto crevnih infekcija. - Karakterišu ga izuzetno visoka infektivnost, kratak inkubacioni period (24-78 sati) i nagli, u više od 1/3 slučajeva, veoma agresivan poremećaj praćen visokom telesnom temperaturom, učestalim povraćanjem i profuznom (obilnom) vodenom dijarejom, bez sluzi i sukrvice. Ipak, ova intenzivna infekcija obično prolazi za sedam do deset dana.

Dok dete ima temperaturu 39 stepeni i višu, ne treba da jede visokoproteinsku hranu: meso, žumance - doprinose da se temperatura poveća. Treba ponuditi mleko, krompir-pire, pirinčanu kašu, a kad mu bude bolje, krompir sa šargarepom na bujonu od junećeg/pilećeg mesa, bananu, kompot od jabuke sa dodatkom pirinča. - Deci preko 12 meseci ponudite čist jogurt s udrobljenim hlebom, pečenu jabuku. Nemojte popuštati i davati deci "koka-kolu": ne sadrži so, a šećer je visokokoncentrisan, podstiče proliv, baš kao i sokovi, koji sadrže i sorbitol.

PROBIOTICI SU DOBRODOŠLI Ova potencijalno ozbiljna patološka stanja zahtevaju i primenu probiotika. - U debelom crevu probiotici se bore sa štetnim bakterijama, snižavaju pH crevnog sadržaja i luče antibiotike u maloj koncentraciji - doprinose njihovoj eliminaciji (najčešće su salmonela i kampilobakterija). Stimulacijom lučenja sluzi i sekretornog imunoglobulina A oni podižu odbrambenu barijeru creva. Primena antibiotika je opravdana samo u pojedinim slučajevima i o tome će samo lekar doneti odluku. Zapamtite, odlazak kod lekara nikad nije suvišan! Treba znati i da postoji mogućnost ozbiljnih komplikacija infektivnog dijarejalnog poremećaja (najviše pogađa decu u prvoj i drugoj godini), između ostalog, i vezivanja creva!

ZNACI DEHIDRACIJE: - dete više spava, previše je mirno/razdražljivo, plače bez suza - suve, ispucale usne, lepljiv jezik - hladni prsti šaka i stopala - ubrzano disanje

KAD TREBA KOD LEKARA - kad detetu nije bolje posle 24 sata - ima brojne vodenaste stolice (više od osam puta na dan), sukrvičave stolice - često povraća - izrazito je žedno, slabo pije i jede - ima visoku temperaturu - poremećena mu je svest (ošamućenost, vrtoglavica) - ima kožni osip

REHIDRACIJA JE PRIORITET LEČENJA! U kućnim uslovima može da pomogne fiziološki rastvor koji se nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama (prof. dr Radlović i prof. dr Raško Stepanović tvorci su čuvenog preparata "orosal 65"; odrekli su se honorara kako bi bio jeftin i dostupan svakoj porodici). Ako niste u mogućnosti da ga odmah nabavite, prokuvajte litar vode sa 1/2 male kašike soli i šest malih kašika šećera. Od pomoći može da bude i čaj na kašičicu.

SAVET PLUS Preko sluzokože detetovih usta prevucite prst. Ako je vlažan i sjajan, vaš mališan nije dehidrirao.

UPOZORENJE! Deci ne smeju da se daju spazmolitici ("buskopan" itd. - mogu da maskiraju potencijalne komplikacije infekcije), kao ni lekovi koji drugim mehanizmima smiruju creva i povraćanje ("reglan"). "Loperamid" može kod dece da izazove paralizu creva!

(Branka Mitrović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja