OVU SU NAJGORE NAMIRNICE ZA ZUBE! Nisu slatkiši i zdrave su, a napraviće vam KATASTROFU u ustima!
Foto: Profimedia

pazite se

OVU SU NAJGORE NAMIRNICE ZA ZUBE! Nisu slatkiši i zdrave su, a napraviće vam KATASTROFU u ustima!

Život -

Istraživanja pokazuju da neke namirnice mogu napraviti više štete zubima nego duvan - i to ne samo nezdrave namirnice. Iznenadiće vas kada saznate da neke, inače zdrave namirnice, mogu promeniti boju vaših zuba, što ne znači da ih morate prestati konzumirati, već ako primetite dugotrajne probleme, popričate sa zubarom.

foto: Profimedia

Crni čaj

Pokazalo se da, iako je zdrav, crni čaj može dovesti do menjana boje zuba. On ostavlja svoju crnu boju po zubima i menja njihovu prirodnu belu boju u tamniju i crnju.

Voćni čaj

Voćni čajevi imaju mnogobrojne pozitivne posledice na zdravlje, poput sagorevanja kalorija, zaštite antioksidansima protiv oštećenja DNK, ali mogu negativno uticati na zube. Oni oštećuju zubnu gleđ, prirodnu spoljašnju zaštitnu ljusku zuba.

Voće citrusa

Trajan gubitak zubnog tkiva, to jest zubna erozija, događa se upravo zbog citrusa. Citrusi imaju jak niski nivo pH vrednosti, što oštećuje zube. Ako volite piti ceđeni limun ili narandžu, rešenje ovog problema je lako, samo koristite slamku kako vam zubi ne bi došli u kontakt sa kiselinom.

Sušeno voće

Sušeno voće dvostruka je pretnja za zube, zbog svog šećera i zbog lepljivosti. Grickanje suvog voća loše je jer se ne proizvodi dovoljno pljuvačke koja čuva zube od oštećenja i kiselina, a i na zubima ostaju ostaci hrane. Kafa kao kafa ima mnogobrojne pozitivne posledice, prekomerna konzumacija može dovesti do menjanje boja zuba. Važno je zapamtiti da uz kafu pijete što više vode kako bi se smanjilo oštećenje.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track