Često perite ruke deci!

Crevne infekcije kod dece često se javljaju leti zbog pokvarene hrane i zagađene vode

Često perite ruke deci!

Život -
Salmonela i stafilokoke su glavni uzročnici povraćanja, proliva, temperature i malaksalosti Ceptatem dolutem re rat volest, con cus, cuptam aut

Dete je dobilo temperaturu, povraća i ima proliv? Ne brinite, pokupilo je neki stomačni virus ili bakteriju. Leto je, osim što je najlepše godišnje doba, idealno vreme za crevne infekcije. One nastaju ukoliko jedemo pokvarenu hranu i pijemo neispravnu vodu. Najranjivija grupa, koju najčešće pogađa ovaj problem, svakako su deca.

Dr Kurir je zato istražio kako što bezbolnije da prebrodite sve opasnosti na letovanju i kod kuće tokom leta.Dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari grad, kaže za Dr Kurir da se stomačne infekcije manifestuju malaksalošću, mučninom, povraćanjem, dijarejom ili prolivom, ali i povišenom telesnom temperaturom. Kako ona dodaje, dete bi trebalo odvesti kod pedijatra čim se pojave prvi simptomi.

Najčešći uzročnici crevnih infekcija su virusi i bakterije. Pre svega stafilokoke iz mlečnih proizvoda i salmonela iz mesa. Kada se nađu u sistemu za varenje izlučuju toksine ili otrove, čime nadražuju creva i izazivaju tegobe. Nalaze se u pokvarenoj hrani i prljavoj vodi, a kvarenju je naročito podložna hrana bogata jajima i mlečnim proizvodima, kao i mesne prerađevine. Majonez, pavlaka, mleveno meso, razne vrste salama i pašteta, sladoledi i kremasti kolači podložni su kvarenju u letnjim uslovima objašnjava ona.

Prema rečima dr Mićović, problem i to što je u prodavnicama brze hrane ona direktno izložena dejstvu suncu, a postavlja se i pitanje ispravnosti frižidera i roka trajanja namirnica. Osim toga, crevne infekcije mogu da nastanu i zbog loše opranog voća i povrća, ali i ruku.

Zato je od izuzetne važnosti da decu od malih nogu naučite da redovno peru ruke, a na vama je da vodite računa o higijeni posuđa i ubrusa koje koristite u kuhinji. Temperatura od 70 stepeni pouzdano uništava bakterije savetuje sagovornica Dr Kurira.Kako dodaje, trebalo bi izbegavati bazene, jezera i druga neproverena kupališta, na kojima se ne radi kontrola kvaliteta vode ni dezinfekcija.

Ukoliko dete dobije crevnu infekciju:preporučuje se:- odmaranje - što više tečnosti- slane supe- crna čokolada- strugana jabuka i banane- pirinač- probioticine preporučuje se:- voće (osim banana i jabuke)- slatkiši- gazirani napici- teška i masna hrana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track