KORONA SE PRENOSI PREKO MOBILNOG TELEFONA? Stručnjaci kažu da VIRUS ovaj PERIOD ostaje na glatkim površinama! OPASNOST vreba!
Foto: Profimedia

PRIPAZITE

KORONA SE PRENOSI PREKO MOBILNOG TELEFONA? Stručnjaci kažu da VIRUS ovaj PERIOD ostaje na glatkim površinama! OPASNOST vreba!

Život -

Korona virus koji izaziva oboljenje kovid-19 može da preživi na novčanicama, staklu i nerđajućem čeliku do 28 dana, što je znatno duže od virusa gripa, saopštili su danas australijski istraživači.

Stručnjaci australijske nacionalne naučne agencije CSIRO utvrdili su da na temperaturi od 20 stepeni Celzijusovih virus ostaje zarazan do 28 dana na glatkim površinama poput plastificiranih novčanica i stakla na ekranima mobilnih telefona. Rezultati studije objavljeni su u žurnalu "Virologija".

Radi poređenja, virus gripa tipa A može da preživi na površinama do 17 dana.

foto: Profimedia

Naučnici CSIRO isušivali su virus u veštačkoj sluzi na različitim površinama u koncentracijama sličnim onima kod pacijenata obolelih od kovida 19, a potom su izvlačili virus posle mesec dana. Eksperimenti koji su izvođeni u kontrolisanim laboratorijskim uslovima na 20, 30 i 40 stepeni Celzijusovih pokazali su da period u kojem virus može preživi opada sa rastom temperature.

"Utvrđivanje dužine vremena koliko virus opstaje na površinama omogućava nam da preciznije predviđamo i ublažavamo njegovo širenje i da obavljamo bolji posao u zaštiti našeg naroda", saopštio je izvršni zvaničnik CSIRO Leri Maršal.

Telefoni su leglo zaraze

Australija za sada postiže mnogo bolje rezultate od većine bogatih zemalja u borbi protiv kovida 19, sa ukupno oko 27.000 infekcija i 898 smrtnih slučajeva u populaciji od 25 miliona ljudi. Epicentar drugog talasa epidemije je država Viktorija, koja je danas registrovala 15 novih slučajeva zaraze. Vlada je postavila uslov da je za ublažavanje restriktivnih mera potrebno umanjiti dnevni broj novih infekcija na manje od pet.

foto: Shutterstock, Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track