Neugodno, ali lako se leči

Kandidijaza Kako se izboriti s gljivicama koje napadaju intimne delove tela

Neugodno, ali lako se leči

Život -
Kandidijaza je rasprostranjeno oboljenje koje izaziva gljivica kandida albikans, ali pomoću različitih lekova za veoma kratak period možete biti potpuno izlečeni

Imate crvenilo na koži, uglavnom koncentrisano na polnom organu i jasno ograničeno tankim beličastim naslagama. Svrbi vas, peče, a povrh toga sekret vam je pojačan, beličast i gust. Vremenom počinje da se javlja i bol, a neprijatnost je veća jer se dodatno još i prekomerno znojite. Nemojte da brinete - u pitanju je rasprostranjeno gljivično oboljenje koje izaziva gljivica kandida albikans, a zove se kandidijaza.Naš cenjeni sagovornik, predsednik Udruženja ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske dr Paja Momčilov, kaže da su osobe kod kojih dođe do pada imuniteta najpodložnije ovom oboljenju.- Kod zdravih osoba kandidijaza se javlja kad dođe do pada imuniteta ili prilikom upotrebe antibiotika, kada se uklone bakterije koje normalno naseljavaju kožu i vaginu, a njihovo mesto zaposednu gljivice. Kod zdravih žena moguće je u više od 25 odsto slučajeva izolovati kandidu, koja ne daje nikakve simptome i tu ne treba primenjivati nikakvu terapiju - kaže ovaj stručnjak i dodaje da se i u slučaju kada žene koriste oralne kontraceptive, kao i tokom trudnoće, posle menstruacije i nakon terapije kortikosteroidima, može javiti kandidijaza usled dejstva hormona.Po rečima dr Momčilova, postoji dvadesetak vrsta kandide koje mogu da dovedu do infekcije a od nje najčešće obolevaju osobe koje imaju dijabetes, HIV, maligne bolesti koje se leče citostaticima, kao i žene u postmenopauzi.- Infekcija se javlja zbog neadekvatne ishrane, fizičkog iscrpljivanja, stresa, drugih infekcija, loše lične higijene ili primene antibiotika - kaže za Dr Kurir dr Momčilov i naglašava da se lečenje obavlja u zavisnosti od vrste kandidijaze, pod nadzorom lekara.Za oralnu kandidijazu propisuju se različiti lekovi, za kožnu losioni i kreme, dok se za vaginalnu koriste vaginalete, i to u trajanju od tri do sedam dana. Za celokupno lečenje neophodne su dve nedelje.Pored korišćenja lekova, neophodna je pojačana lična higijena. Pošto se kandida može prenositi polnim putem, tokom lečenja pri seksualnom odnosu treba koristiti kondom.

DIJANA TADIĆ - SANJA ILIĆ

Moguće komplikacijePonovljene infekcije mogu biti uporne i slabije reagovati na terapiju. Najteža komplikacija je sistemska kandidijaza, do koje može doći zbog prelaska kandide u krvotok, kada mogu biti zahvaćeni i oštećeni mozak, jetra i bubrezi. Ovo se najčešće događa obolelima sa slabim imunološkim sistemom, a smrtnost je veoma visoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track