NE UKLANJAJTE SAMI MLADEŽE! Korišćenje neregulisanih proizvoda da bi izbrisali promene na koži MOŽE DEBELO DA VAM SE OSVETI!
Foto: Shutterstock

Dermatolozi upozoravaju

NE UKLANJAJTE SAMI MLADEŽE! Korišćenje neregulisanih proizvoda da bi izbrisali promene na koži MOŽE DEBELO DA VAM SE OSVETI!

Život -

Primamljivo zvuče reklame da neki problem koji imate s kožom uklonite proizvodom koji obećava da će on brzo nestati, na šta se mnogi odlučuju u letnjem periodu, kada skidamo višak garderobe i kada smo više izloženi pogledima.

Kosa, Leto, Zaštita, Krema, Feniranje, Balzam

Dermatolozi, međutim, upozoravaju na opasnosti korišćenja neregulisanih proizvoda za samostalno uklanjanje mladeža, mrlja na koži ili seboroičnih keratoza. To ne samo da bi moglo da izazove ožiljke i infekciju, već može prikriti i rak kože i otežati lekarima da ovu opaku bolest brzo identifikuju i leče!

Postoji još nekoliko zaista dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da izbegavate da koristite ove proizvode sami, kod kuće.

GREŠKA SE SKUPO PLAĆA

Svakako da najviše zabrinjava to što ovo rade i oni koji koji imaju rak kože misleći da neka promena ili narasli mladež predstavljaju benigni tumor, odlažući time lečenje i spas.

Mladež
foto: Shutterstock

Čak i ako se nakon samostalnog čeprkanja po koži, bilo fizičkim sredstvima ili proizvodima koje mogu da nabave bez recepta, obrate lekaru, to može da pomuti dijagnozu veoma ozbiljnih karcinoma, prvenstveno melanoma!

Biopsija može da pruži informacije o tome koliko je dubok i širok pigmentirani mladež sa dijagnozom melanoma, što pomaže u vođenju lečenja. Uz pomoć nje se procenjuje koliko je melanom loš, odnosno koliko duboko ide. Od toga zavisi najprikladniji metod lečenja, da li su potrebni operacija, provera limfnih čvorova ili praćenje stanja i imunoterapija koja se uspešno izvodi u Srbiji.

Mladež
foto: Shutterstock

Dermatolozi upozoravaju i da proizvodi koji se prodaju u ove svrhe - masti, gelovi, štapići, tečnosti... – mogu da sadrže visoke koncentracije salicilne kiseline i druge štetne sastojake.

Samo tvrdnja da je proizvod „organski“, „prirodan“, „biljni“ ili „homeopatski“ ne čini ga bezbednim - kod mnogih ostaju trajne povrede na koži.

Proizvodi koji sadrže kiseline mogu da nagrizu kožu i obično se ne koriste u dermatološkim praksama gde postoji toliko drugih mogućnosti lečenja. Oni mogu da izazovu nastanak čireva kojima su potrebni meseci da zarastu, da ostave trajne ožiljke ili pigmentne promene na koži.

Mladež
foto: Shutterstock

BRZA DIJAGNOZA, PRAVO LEČENJE

Lečenje ili uklanjanje ovih promena treba da zavisi samo od dijagnoze koju mora da postavi doktor. On blago anestezira problematičnomesto da bi mogao da ga utrne i secne, da potom lekove za zaustavljanje krvarenja.

Na raspolaganju dermatologa ima mnogo modaliteta za lečenje, koji su bezbedni i medicinski testirani. Sve se obavlja u sterilnim uslovima, kako bi se smanjio rizik od infekcije i ožiljaka. Seboroična keratoza se može ukloniti, zamrznuti ili kauterizirati, ako je mala. Koristi se i laser.

akne, Dermatolog
foto: Shutterstock

Zapamtite, svaku novu promenu na koži i njen rast koji traje više od tri ili četiri nedelje treba da proceni dermatolog. Znaci upozorenja uključuju i ljuskanje kože, biserni ili sjajni izgled lezije i promenu pigmentacije ili boje.

Inače, preporuka je da se bar jednom godišnje obavi preventivni pregled kože. Ako pacijent ima ličnu ili porodičnu istoriju raka, kontrole moraju da budu češće – na tri do šest meseci.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track