Najnovije vesti

Pisci, fotografi i plesači na udaru

Istraživanje naučnika: kreativnost kao deo psihičke bolesti

Pisci, fotografi i plesači na udaru

Zdravlje
Anksioznost, bipolarni poremećaj i šizofrenija česti kod umetnika

Kreativnost je vrlo često deo neke mentalne bolesti, na šta su pisci posebno osetljivi, sudeći po studiji sprovedenoj na više od milion osoba. Oni su izloženi znatno većem riziku kada je reč o anksioznosti, bipolarnom poremećaju, šizofreniji i zloupotrebi hemijskih supstanci, otkrili su istraživači iz Instituta Karolinska.

Oni su kazali da je ta vrsta kreativnih ljudi izložena dvostruko većem riziku da počini samoubistvo u poređenju sa ostatkom populacije. Naučnici su još naveli da bi, osim pisaca, od bipolarnog poremećaja mogle oboleti i osobe koje se profesionalno bave plesom i fotografijom.

 

Vođa istraživanja dr Sajmon Kjaga izjavio je da ovo otkriće predstavlja mentalne poremećaje u sasvim novom svetlu i da pojedini njihovi elementi mogu biti pozitivni ili poželjni. Recimo, restriktivna i intenzivna interesovanja osoba sa autizmom, kao i manična usredsređenost osoba s bipolarnim poremećajem mogu stvoriti fokus i odlučnost koji su potrebni za kreativnost. Slično tome, razbacane misli osobe sa šizofrenijom mogu stvoriti originalnost određenog remek-dela.

- Ukoliko neko primeti da su određeni segmenti neke bolesti korisni pacijentu, to otvara potpuno nov pristup bolesti. U tom slučaju doktor i pacijent trebalo bi da dođu do rešenja šta će se lečiti i po koju cenu. Do sada smo imali prilično crno-beli pogled na psihijatrijske bolesti - izjavio je Kjaga.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...