Hemikalije utiču na muškost?
Foto: Rojters

Istraživanje

Hemikalije utiču na muškost?

Život -
Sinovi majki koje su imale visok nivo tih hemikalija u urinu pre rođenja deteta manje uživaju u grubim igrama i nestašlucima

LONDON - Dečaci koji su u materici bili izloženi visokom nivou često upotrebljavanih hemikalija ređe se igraju s igračkama tipičnim za dečake, kao što su kamiončići, i ređe učestvuju u dečjim tučnjavama, objavljeno je u stručnom časopisu "Journal of Andrology".

Britanski naučnici Medicinskog centra Univerziteta Ročester istraživali su efekte izloženosti dvema često upotrebljavanim hemikalijama poznatima pod nazivom pehatalati (phtalati), koje se često upotrebljavaju u različitim vrstama plastike.

Istraživanje, u kome je učestvovalo 145 predškolske dece, pokazalo je da sinovi majki koje su imale visok nivo tih hemikalija u urinu pre rođenja deteta manje uživaju u grubim igrama i nestašlucima.

Pehatalati su hemikalije koje imaju antiandrogeni efekat i stručnjaci su često izražavali zabrinutost zbog toga što smatraju da izloženost tim hemikalijama tokom boravka u materici može da utiče na razvoj muškog mozga.

Inače, pehatalati povećavaju fleksibilnost i trajnost mnogih plastičnih proizvoda, uključujući dečje igračke, medicinska pomagala, razne vrste tekstila i pakovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track