ŽELITE DA SMANJITE UNOS ŠEĆERA? Ovih 10 saveta će vam pomoći u tome
Foto: Profimedia

Put do zrdave ishrane

ŽELITE DA SMANJITE UNOS ŠEĆERA? Ovih 10 saveta će vam pomoći u tome

Žena -
Jedan od razloga zašto svi toliko volimo slatko je u tome što naše telo ne može samo proizvesti vitamin C pa nam je priroda dala ukus za slatko kako bi nas naterala da jedemo što više voća.

Problem je u tome što je šećer danas lako dostupan pa se dodaje u mnoge namirnice. Istraživanja su pokazala da prosečni Amerikanac svaki dan u proseku pojede 22 kašičice šećera, a preporučena količina dnevno je 6.Nije reč o šećeru koji dodajete u kafu ili čaj, već je problem u šećeru koji se krije u mnogim kupljenim namirnicama i prerađevinama, poput raznih umaka i grickalica. Odvikavanje od šećera moglo bi biti teže nego što mislite, no to bi moglo drastično poboljšati vaše zdravlje. U nastavku vam otkrivamo 10 saveta kako da jedete što je moguće manje šećera i osećate se bolje.

Izbacujte šećer postepeno

Zavisnost o šećeru ponekad je vrlo teška pa nemojte donositi teške odluke i odmah pokušati izbaciti sav svoj šećer iz prehrane. Činite to postupno jer će vam tako biti mnogo lakše.

Izbegavajte zaslađene napitkeŽelite li u svoj organizam unositi manje šećera trebali biste se odreći slatkih napitaka, posebno kupljenih sokova koji u sebe sadrže jako mnogo šećera. Najgora su pića iz limenke pa ih izbegavajte u širokom luku. Kuvajte samiUmesto da jedete u restoranima ili da živite na pecivima, sami si pripremajte svoje obroke. Na taj ćete način moći kontrolisati količinu šećera u jelu koje jedete. Jedite voće umesto slatkišaOvo je jedan od najboljih saveta kako da jedete manje slatkog jer možete zadovoljiti svoju želju za slatkim, ali na zdrav način. Bilo da volite jesti sveže ili sušeno voće, na taj ćete način zadovoljiti potrebe za vitaminima i mineralima. Osim toga, voće će vam pomoći da se duže osećate sito pa na taj način kontrolišite i svoju težinu. Voće je mnogo bolja opcija od slatkiša čiji je šećer glavni sastojak. Pijte kafu bez šećeraAko oduvek dodajete šećer u svoj omiljeni topli napitak, možda će vam biti teško odjednom prestati to činiti. Ipak, možete postupno dodavati sve manje šećera u kafu ili čaj kako bi se navikli. Ako baš ne možete bez slatkog, umesto šećera birajte med i druge prirodne zaslađivače poput stevije. Birajte integralne namirniceUmjesto bele riže jedite integralnu, a isto učinite i s testeninom, hlebom i mnogim drugim namirnicama. Unosom rafiniranih namirnica raste razina šećera u krvi pa se zbog toga povećava i naša želja za slatkim. Prebacivanjem na integralne namirnice razina šećera u krvi se smanjuje pa se time smanjuje i naša želja za slatkim. Izbacite kečap iz jelovnikaKečap baš kao i mnoga konzervirana hrana i razni umaci sadrži mnogo dodatog šećera pa biste takve namirnice što manje trebali koristiti u svojoj prehrani. Kečap sadrži čak 4 grama šećera u samo jednoj kašičici.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Za doručak jedite žitariceŽitarice su zdrave, ali postoje i one koje u sebi imaju mnogo dodatog šećera kako bi bile ukusnije. Želite li jesti zdravo, birajte žitarice koje u sebi nemaju nikakve dodatke, a izbjegavajte Nemojte se zavaravatiSamo zato što na keksu piše da sadrži integralne žitarice to ne znači da je zdrav i da ih smete jesti bez griže savesti. Oni veroatno sadrže puno šećera i mnoge druge nezdrave sastojke pa budite oprezni i umereni. Pažljivo čitajte etikete na proizvodimaDok kupujete prehrambene proizvode pažljivo pročitajte šta piše na proizvodu, a posebnu pažnju posvetite popisu sastojaka. Naime, šećer se nalazi u mnogim namirnicama pa dobro proverite što piše na etiketi proizvoda pre nego ga odlučite kupiti. Nije da morate sve poslastice izbaciti ali nemojte preterivati i budite umereni ako želite da budete srećna i zdrava osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track