BLIZANCI SU UMALO STRADALI PRED ROĐENJE, ALI MAJKA JE PODNELA SVE! Izborila se za njihov život, uprkos retkom SINDROMU, a evo šta sada rade! (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

MALENI BORCI

BLIZANCI SU UMALO STRADALI PRED ROĐENJE, ALI MAJKA JE PODNELA SVE! Izborila se za njihov život, uprkos retkom SINDROMU, a evo šta sada rade! (FOTO)

Žena -

Džejdi Vajt (29) iz Velike Britanije nije htela samo tako odustati od jednojajčanih blizanaca koje je nosila kada su joj lekari rekli da su šanse za njihovo preživljavanje svega deset posto.

Tog dana došla je sa suprugom Markusom (28) na ultrazvuk, bila je u 16. nedelji trudnoće, a pregled je pokazao da blizanci imaju međublizanački transfuzijski sindrom (TTTS) koji sprečava ravnomeran protok krvi između njih dvojice.

Kako bi pružila bolju šansu za preživljavanje svojoj nerođenoj deci, Džejdi se odlučila na lasersku operaciju koja je izvedena dok su bebe u njenom stomaku. Zahvatom je trebalo zatvoriti abnormalne krvne žile i regulisati protok krvi.

Lekari su upozorili kako je 90 posto šansi da će deca umreti ne napravi li se taj zahvat, ali i da nakon operacije ne mora sve dobro da se završi jer postoji 65 posto šanse da će jedan od njih dvojice preminuti.

"Bio je to grozan period. Znala sam da nešto nije u redu kod jednog od mojih rutinskih pregleda kada su odjednom u prostoriji svi utihnuli. Rekli su nam o čemu se radi i znali smo da nije nikako dobro jer smo čitali o TTTS-u kada sam ostala trudna. Očekivali smo najgore", prisetila je Džejdi.

"Pre samog zahvata sam bila prestravljena mislima da ću izgubiti obojicu ili jednog od njih. Silno sam želela da rodim obe svoje bebe i to mi je stalno bilo u glavi. Osećala sam se izgubljeno i neprestano sam plakala. Markus je pokušavao ostati optimističan i pomoći mi, ali priznao je da se i on jako uplašio, no ostao je snažan zbog mene", dodala je.

Zahvat laserom trajao je 45 minuta. Abnormalne krvne žile su zatvorili i trajno ih onesposobili. Tokom operacije Džejdi je mogla videti svoje blizance na ekranu.

"Osećala sam kao da mi laserskim pištoljem pucaju u trbuh. Mogla sam videti svoje dečake kako se pomiču, ali gledala sam više u stranu jer sam strahovala da će im rukica ili nogica završiti pod laserom. Morala sam biti vrlo mirna. Odmah nakon zahvata ultrazvukom su proveravali jesu li obe bebe žive."

Ponovno su proverili istu stvar ujutro pa svake nedelje do kraja trudnoće. Nisam se prestajala brinuti. Nisam mogla dočekati da se napokon rode", rekla je ova hrabra majka.

Operacija je srećom uspela. Blizanci su rođeni pre vremena u 33. nedelji, ali živi i zdravi. Četiri nedelje su proveli u bolnici.

"Objavila sam nekoliko njihovih slatkih fotografija kada su se rodili i dobili su puno lajkova i pratilaca. Sada radimo sa velikim brendovima koji nas pozivaju na događaje poput predstavljanja odeće slavnih. Dečaci imaju mnogo sreće zahvaljujući Instagramu", ispričala je Džejdi.

Kurir.rs/Daily Mail/Foto: Printscreen, Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja