POVRŠINE KOJE SU PRLJAVIJE OD WC ŠOLJE DODIRUJETE SVAKO MALO! Ne setite se da ih često ČISTITE, a morali biste!
Foto: Profimedia

pazite se bakterija

POVRŠINE KOJE SU PRLJAVIJE OD WC ŠOLJE DODIRUJETE SVAKO MALO! Ne setite se da ih često ČISTITE, a morali biste!

Žena -

Neka istraživanja pokazala su da je na sunđeru mnogo više bakterija nego na primer na dasci šolje u toaletu. I sunđere je potrebno često čistiti iako ih kratko koristimo. Za kratko vreme na površini sunđera "nasele" se mnoge bakterije i potrebno ih je svakodnevno čistiti. Ubacite ih u mašinu za sudove svaki dan i na dva minuta stavite sunđer u mikrotalasnu da se izvuče vlaga iz sredine sunđera i eliminišu bakterije.

foto: Profimedia

Sudopera je takođe na ovoj listi najprljavijih površina jer se u njoj često nađu otpaci hrane prilikom pripremanja jela, ali i pesticidi i bakterije sa krompira, šargarepe, raznog povrća i voća. U sudoperi peremo i prljavo posuđe pa stoga i ne čudi da su u čak 45 posto testiranih sudopera pronađene koliformne bakterije koje normalno obitavaju u debelom crevu čoveka i toplokrvnih životinja.

Nakon pranja zuba potrebno je dobro oprati četkicu za zube. Ali, koliko god se trudili, uvek će s nje malo iskapati na držač na kojem odlažete četkice. Ako imate onaj porodični, s dve ili više četkica, opasnost od bakterija raste.

Činije kućnih ljubimaca pravo su leglo bakterija i to može naštetiti zdravlju vašeg psa ili mačke. Posudice perite svaki dan u mašini za suđe ili, ako ih perete u sudoperi, najmanje jednom nedeljno ih namočite u rastvor sa izbeljivačem (jedna kašika na litru vode) i držite potopljene nekih desetak minuta.

Gotovo polovina testiranih aparata za kafu sadrži bakterije. Najčešće zato što se ostatak aparata ne čisti tako često i temeljno kao same posudice (za filter-kafu na primer). Potrebno je barem jednom nedeljno rastaviti aparat koliko se može i sve delove koje možete oprati jabukovim sirćetom i prebrisati papirnim ubrusom da se, ako je negde i ostala koja bakterija, ne razmazuje dalje.

Sirovo povrće, meso, riba, hleb, luk... Sve je to dobra podloga za naseljavanje bakterija na tim površinama. Istraživači su otkrili da je 18 posto daski za sečenje koje su istražili na površini imalo koliformne bakterije koje uključuju i E. coli, ali i salmonelu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja