Više od 90 odsto svežeg voća i povrća na tržištu prskano je pesticidima. Iako oni služe da se namirnice obrane od napasnika i bolesti i da duže ostanu sveže, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su. Međutim, voće i povrće možemo učiniti zdravijim u nekoliko jednostavnih koraka.Nije dovoljna samo vodaAko je reč o većoj koncentraciji pesticida, pranje voća ili povrća samo ispod mlaza vode neće pomoći da se oni uklone. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve, uvek perite u sudoperi ili nekoj većoj posudi u koju ste sipali vodu i dodali kašiku-dve sode bikarbone.
Pesticide možete isprati i sirćetom, tako da na dve šoljice vode stavite pola šoljice belog sirćeta.Ako želite sasvim prirodnu varijantu, deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Pripremljeno voće ili povrće stavite u tu mešavinu i pustite da u njoj odstoji 10-15 minuta (ovo naročito važi za brokoli i karfiol). Nakon toga ga dobro isperite pod jakim mlazom vode, osušite i poslužite.Ako ne želite da namirnice perete ničim drugim osim čistom vodom, onda ih ostavite da prenoće u njoj - voće i povrće potopite u vodu uveče i sledećeg jutra ga dobro isperite mlakom vodom. Namirnice s najviše pesticida I voće i povrće s korom treba prati