Najnovije vesti

HAOS U JUŽNOJ AFRICI: Osam Srba povređeno, lomili im ruke i noge METALNIM ŠTANGLAMA! Vojska i policija otvorile vatru
Foto: EPA

HAOS Napad u Južnoafričkoj Republici

HAOS U JUŽNOJ AFRICI: Osam Srba povređeno, lomili im ruke i noge METALNIM ŠTANGLAMA! Vojska i policija otvorile vatru

Crna Hronika

Tamnoputi radnici se pobunili što su dobili otkaz pa metalnim štanglama lomili ruke i noge kolegama iz Srbije, Hrvatske i Nemačke. Kako bi spasle radnike iz Evrope, snage bezbednosti zapucale

U velikim neredima u Južnoafričkoj Republici povređeno je osam srpskih državljana, a masakr su sprečile vojska i policija, koje su morale i da zapucaju.

 

Povređeni Srbi su radnici nemačke kompanije, a na njih su u sredu uveče metalnim štanglama nasrnuli lokalni radnici, inače kolege, nezadovoljni što su dobili otkaz, saznaje Kurir. Šestorica su zadobili lakše povrede, dok su dvojica zadobili prelome ruku i nogu i zadržani su u bolnicu, ali su, na sreću, van životne opasnosti.

 

Srbi su u Južnu Afriku došli preko nemačke kompanije "IMR Hamburg GmbH" i zajedno s Hrvatima i Nemcima rade na izgradnji termoelektrane "Kosile" nedaleko od Pretorije.


- Po nalogu japanske kompanije "Micubiši-Hitači" s kojom imamo ugovor, morali smo, radi uštede, da otpustimo jedan broj lokalnih radnika koji su radili za naše podizvođače. Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Nemačke kad im je saopšteno da su otpušteni. Zgrabili su metalne štangle i krenuli da mlate kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se lokalni radnici otpuštaju. Mi pet godina nismo uspeli da ih obučimo da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Evrope su kvalifikovani zavarivači i inženjeri. Intervenisali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave. Teže su povređena dvojica Srba i jedan Hrvat - kaže za Kurir Dragan Čarapina, vlasnik nemačke kompanije, poreklom iz Hrvatske.

 

foto: Profimedia

Saša Mart, konzul u Ambasadi Srbije u Južnoj Africi, kaže da je u stalnom kontaktu s povređenim Srbima kako bi im pružio svu potrebnu pomoć.


- Oko 50 radnika iz Srbije radi za tu nemačku firmu. Problem je nastao zato što sve stručne poslove obavljaju Nemci, Srbi i Hrvati, a lokalno stanovništvo je nezaposleno. Afričko stanovništvo je napalo kamp pored gradilišta u kom su smešteni naši radnici. Stalno smo na vezi s kompanijom i tu smo za sve što im je potrebno.

 

 

 

 

 

(Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto:Profimedia)

 


Nije nimalo sigurno
Opljačkana kuća srpskog konzula

 

Kuća Saše Marta, srpskog konzula u Pretoriji, opljačkana je u noći između srede i četvrtka kad su se nepoznati provalnici uvukli kroz električnu ogradu i iz prizemlja odneli vredne uređaje, dok je on s porodicom spavao na spratu.
- Niko od nas, srećom, nije povređen. Kad smo ustali, videli smo da nema supruginog mobilnog telefona, a onda smo konstatovali da nema još dva laptopa, "ajpeda" i malog muzičkog uređaja. Odneli su i suprugin novčanik. Provukli su se kroz otvor na rešetkama veličine 20 puta 15 centimetara! - kaže Mart za Kurir i dodaje da su u računarima bile privatne fotografije i da nije bilo poverljivih dokumenata.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) LIKVIDACIJA UŽIVO: Ovako je izešetan Maradona!

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...