SVEDOK-SARADNIK BAGZI PROGOVORIO O ZEMUNSKOM KLANU: Šiptar i Kum su prodavali drogu na sitno i krali kola, a Čume im je bio šef!
Foto: Beta

bio na suđenju

SVEDOK-SARADNIK BAGZI PROGOVORIO O ZEMUNSKOM KLANU: Šiptar i Kum su prodavali drogu na sitno i krali kola, a Čume im je bio šef!

Crna Hronika -

Dejan Milenković Bagzi, svedok-saradnik u postupcima protiv "zemunaca" ispričao je da su pokojne vođe te grupe do 2000. godine bili sitni kriminalci

Svedok-saradnik Dejan Milenkovic Bagzi, koji je juče u pratnji policije koja ga čuva doveden u beogradsku Palatu pravde otkrio je da su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, pokojne vođe zemunskog klana, bili sitni dileri i kradljivci automobila koji su izvršavali naloge Ljubiše Buhe Čumeta.

On je naveo da je zemunski klan počeo da postoji tek 1999. ili 2000, a da su se posle 5. oktobra 2000. odvojili od surčinskog klana zbog nesuglasica oko podele novca od otmica.

Ljubiša Buha Čume
Ljubiša Buha Čumefoto: Ana Paunković

Prva otmica

Milenković, koji se dugo nije pojavljivao u javnosti, juče je svedočio u postupku poznatom kao "prva otmica zemunskog klana", koji se vodi protiv dvojice bivših "zemunaca", Nikole Bajića i Gorana Ristića, kao i policajaca Milana Radukića i Saše Đajića. Oni se terete da su 1997. oteli studenta Novaka Stevanića i mučili ga dok im nije otkrio gde njegov otac drži sef. Posle torture "zemunaca", Stevanić se, podsetimo, ubio.

Novak Stevanić, Nikola Bajić
Novak Stevanić, Nikola Bajićfoto: Privatna arhiva

- O samoj otmici nemam direktna saznanja, ali znam da su Dušan Spasojević i Mile Luković, kasnije kada su dolazili u "Kotobanju", to je kafić koji je bio samo za nas, a vlasnik je bio Ljubiša Buha Čume, pričali da su obili stan i da su se namučili da otvore sef jer nije bio u zidu nego u podu, i da su morali valjda bonsekom da ga otvore. Čumetu i meni su pričali da su bili zabrinuti da je Dušan možda ostavio svoje otiske u stanu - ispričao je Milenković, koji je kao i Buha bio svedok-saradnik u postupku protiv zemunskog klana.

Milenković je naveo i da su se hvalili da je u sefu bilo dosta zlata i novca, ali je potvrdio i da je njemu Spasojević u to vreme poklonio jedan zlatni sat, a Buhi nekoliko zlatnih lančića.

Novak Stevanić, Zoran Stevanić, Suđenje, Zemunski Klan
foto: Privatna Arhiva, Nebojša Mandić

Haos u sudnici

Otac kažnjen i izbačen iz sudnice

Otac pokojnog Novaka, Zoran Stevanič, izbačen je juče iz sudnice i kažnjen sa 50.000 dinara, pošto je tokom ispitivanja Dejana Milenkovića optužio "nekoga iz Specijalnog suda" da mu je ukrao zlatan sat i kameru, za koje tvrdi da ih je Bagzi dobio pošto je Spasojević opljačkao njegov sef.

- U Specijalnom sudu su lopovi - optužio je Stevanić, a na odlukuku suda da bude kažnjen i zbog toga što upada u reč drugima, reagovao je još burnije.

- Budite tako strogi prema onima koji su mi ubili sina i sa zadovoljstvom ću da platim kaznu. Što se vi mene bojite? Gde je Čume? - dobacivao je otac pokojnog mladića dok ga je straža izvodila iz sudnice.

- Taj događaj se odigrao pre formiranja zemunskog klana, Spasojević i Luković su u to vreme, kada nisu mogli da naplate drogu vršili otmice, otvarali stanove, a na isti način su nabavljali i automobile. Naveo je i da nema saznanja da je Buha bio umešan u taj događaj, ali da je on praktično bio "šef" ubijenim vođama zemunskog klana.

Bajić priznao

- Spasojević Čumetu nije mogao da naredi bilo šta, ali Čume jeste Spasojeviću - kratko je odgovarao svedok-saradnik na pitanja, što je iznerviralo Nikolu Bajića, "zemunca" koji služi kaznu od 35 godina zatvora u Zabeli. - Vidim da mnogo zna, ali neće da se petlja. Udaram u zid sa svojim pitanjima. Na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića je pričao sve živo i za zemunski klan, al završio je sebi posao i sad neće da kaže - protestvovao je Bajić, koji je inače priznao svoju ulogu u otmici Novaka Stevanića.

Posle saslušanja Bagzija, sudija je naložila da se na sledeće suđenje zakazano za 24. februar 2023. privede Ljubiša Buha Čume, koji se ni juče nije pojavio, niti ga je policija dovela, iako im je bilo naloženo.

Kurir.rs/ Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track