"SKINITE MI POLIGRAF, SVE ĆU DA VAM PRIZNAM" On ipak nije isključio! Ovako je otkriven ubica majke i sina sa Novog Beograda
Foto: youtube printscreen

istraga koja se pamti

"SKINITE MI POLIGRAF, SVE ĆU DA VAM PRIZNAM" On ipak nije isključio! Ovako je otkriven ubica majke i sina sa Novog Beograda

Crna Hronika -

Poligrafski ispitivač Slobodan Zečević je nakon ubistva devedesetih u Pohorskoj ulici, imao zadatak da ispita osumnjičenog, koji je zapravo i bio ubica.

Poligrafski ispitivač Slobodan Zečević je jedan od najiskusnijih poligrafskih ispitivača, koji je radio u MUP-u Srbije više od 30 godina, a više od 40 godina se bavi poligrafskim ispitivanjem. U intervjuu sa Kurirom je govorio o najspecifičnijim slučajevima i zločinima, a pomenuo je i jedan svima dobro poznat slučaj koji se dogodio devedesetih u Beogradu.

Serija jezivih zločina tokom devedesetih počela je u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu 1. decembra 1993. Žrtve su bili majka i sin, Vera (42) i Davor Židić (13). Verin muž Žarko i drugi sin su preživeli jer nisu bili tu. Ovaj slučaj je ušao u film 'Vidimo se u čitulji', a Zečević je tada poligrafski testirao osumnjičenog ubicu.

"Tu je dugo vođen razgovor. Ispostavilo se i da je njegov brat ubica. U Pohorskoj ulici su žrtve bili majka i sin, dečak, za njih se verovalo da su dobrostojeći i to je bio mamac za ubicu. On je izvršio to krivično delo, a tokom poligrafskog ispitivanja je rekao: 'Skinite mi ovo, neću da se testiram, ispričaću vam sve.' Ja sam onda rekao: 'U redu, isključiću aparat.' Ali nisam mu skinuo pneumo cevi, PGF, manžetne i sve što je bilo prikačeno. Pitam ga: 'Dobro, šta hoćete da priznate?' To pitam jer on može da mi prizna da je ukrao čokoladicu iz prodavnice, a to me ne interesuje u tom trenutku. On je osumnjičen za teško krivično delo dvostruko ubistvo. Onda je počeo da priča kako je zvonio na vrata toj porodici i krenuo da detaljiše, rekao je: 'Pucao sam joj u stomak.' Kad je krenuo sa tim opisima, više nije trebalo da ga držim na aparatu. Posle tog priznanja otišao je sa kolegama koji rade u Trećem odeljenju, koji rade na slučajevima se**ualnih i krvnih delikata i obavili su sve što je potrebno da bi se formirala krivična prijava", ispričao je Zečević.

Podsetimo, Židići su likvidirani zbog glasina i bujne mašte. Davor Židić, trinaestogodišnji stradali dečak, se jednog dana u vreme hiperinflacije u školi pojavio u novim patikama i počela je priča da je njegov otac privatni zubar. Od privatnog zubara narastao je do vlasnika lanca ordinacija. Na kraju je priča došla do "sefa u zidu u kome je pola miliona maraka". Kada je ta fantazija došla do ušiju Ilije Vujića Bumbara i Darka Lončarevića Lončeta, sudbina Vere i Davora Židića bila je zapečaćena.

Na vrata je prvo pokucao Lončarević i rekao da donosi knjige sa fakulteta za muža koji u tom trenutku nije bio tu, i pošto je supruga oštećenog (Žarka Židića) otvorila vrata, gurnuo istu i udarao je pesnicama po glavi, pa onda pozvao Vujić Iliju da mu pomogne da je savlada. Vujić je prislonio pištolj sa prigušivačem u leđa Vere, ispalio hitac i naneo joj teške povrede a zatim, primetivši sina, koji je u tom trenutku imao 13 godina, ispalio na njega jedan hitac u glavu, usled čega je nastupila trenutna smrt, navodi se u sudskim spisima. Zatim je Vujić teško povređenu, sada pokojnu Veru Židić, odvukao u najudaljeniju sobu, kako bi je iznudio da kaže gde se nalazi sef sa devizama i u tom cilju je dva puta udario drškom od pištolja po glavi, pretio joj da će joj ubiti dete, koje je već bilo mrtvo, i naneo joj povrede od kojih je trpela bolove jakog intenziteta i strah, a kada je pas počeo da laje i ugrizao ga za ruku, i psa je ubio ispalivši na njega nekoliko hitaca iz blizine.

Pošto Vera nije htela da kaže gde se nalazi sef i pošto su se dogovorili da ne ostavljaju za sobom žive svedoke, u nesrećnu ženu, koja je još bila u svesnom stanju, ispalio je, u klečećem položaju, jedan metak u potiljačni deo vrata, pa je ona izdahnula. Posle premetačine stana u kome nisu našli novac, napustili su lice mesta.

Beogradska policija je dala sve od sebe da pronađu surovog ubicu iz Pohorske ulice, ali bez uspeha. Čak u nudili i "oprost dela" kriminalcima ukoliko im daju validne nformacije. Onda je do jednog inspektora došla informacija da se neki tip u bilijar klubu u Zemunu hvali kako je ubio ženu i dete iz Pohorske. Vujić je uhapšen, a jedan od ključnih dokaza bila je kap krvi koju je policija pronašla a koja nije pripadala žrtvama. To je bila krv ubice, Ilije Vujića, koga je pas ugrizao za ruku. Tada nije bilo DNK analiza, ali se slagala krvna grupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track