KOLAPS: SAD izgubile 760 miliona dolara zbog zatvaranja spomenika
Foto: Shutterstock

Blokada savezne vlade izazvala ogromne gubitke

KOLAPS: SAD izgubile 760 miliona dolara zbog zatvaranja spomenika

Planeta -
Zemlja u haosu Amerika ostala bez velikih prihoda od turističkih poseta Kipu slobode u Njujorku, Velikom kanjonu u Arizoni i planini Rašmor

VAŠINGTON - Neviđena kriza.Amerika je izgubila čak 760 miliona dolara jer su pre 11 dana, kad je nastupila finansijska blokada njene vlade, među brojnim institucijama i službama zatvorene i najveće turističke atrakcije zemlje - Kip slobode u Njujorku, Veliki kanjon u Arizoni i planina Rašmor u Južnoj Dakoti. Naime, te destinacije godišnje u budžet zemlje donesu ogromnu količinu novca, a sad su zbog nedostatka radnika, koji su otišli na prinudne odmore, one zatvorene.Četiri dana do bankrotaSAD su na pragu da izazovu pravu svetsku krizu ukoliko se demokrate i republikanci ne dogovore do 17. oktobra u vezi s pitanjem budžeta zemlje. Tog dana mogao bi da nastupi, prvi u istoriji, bankrot Amerike jer bi njen javni dug dostigao vrhunac, a zbog nepostojanja novca u kasi vlade, ona ne bi imala čime da ga otplati. Takva situacija izazvala je već niz udaraca jednoj od najvećih sila na svetu, a nedobijanje novca od turističkih poseta samo je jedna od njih.Zbog takve situacije, vlasti su ipak odlučile da otvore svoje atrakcije, a sredstva za njihov rad obezbediće lokalne države u kojima se nalaze. Novac za otvaranje Kipa slobode za naredna četiri dana obezbediće država Njujork, koja će za tu priliku izdvojiti 369.300 dolara. Veliki kanjon, koji posećuju milioni turista iz celog sveta svake godine, pristala je da finansira Južna Dakota, koja će za sedam dana funkcionisanja dati 651.000 dolara, dok će država Kolorado, u kojoj se nalazi nacionalni park Roki mauntin, izdvojiti za narednih 10 dana 362.700 dolara. Osam nacionalnih parkova i spomenika u Juti država će u narednih 10 dana finansirati sa 1.666.000 dolara.Nadaju se najboljem- Iako ćemo ovim dogovorom dobiti na vremenu i vratiti deo izgubljenih prihoda državi, nadam se da će zvaničnici iz Vašingtona delovati po ubrzanom postupku za postizanje dogovora kojim će se prekinuti blokada vlade - rekla je guvernerka Arizone Džen Bruer.

Zabrinut... Barak Obama
Zabrinut... Barak Obama

Planina Rašmor, Južna Dakota
Planina Rašmor, Južna Dakota

Veliki kanjon, Kolorado
Veliki kanjon, Kolorado

Najveća unutrašnja politička krizaVeliki broj institucija koje finansira država, uključujući i nacionalne parkove i spomenike, prestao je da radi 1. oktobra, kad republikanska i demokratska partija nisu uspele da uspostave dogovor o budžetu za predstojeću godinu, izazvavši tako blokadu vlade. Pregovori su proteklih 10 dana bili neuspešni jer obe strane pokušavaju da iz sukoba izađu kao apsolutni pobednici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track