Ognjanovići u policiji na saslušanju!
Foto: Nebojša Mandić

Istraga: Gde je nestao novac za lečenje male Tijane

Ognjanovići u policiji na saslušanju!

Društvo -
Nebojšu i Jelenu ispitaće pripadnici Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Oni treba da odgovore šta se desilo s novcem

BEOGRAD - Sve će se saznati.Jelena i Nebojša Ognjanović biće saslušani u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta u beogradskoj policiji, ali zasad ne u svojstvu osumnjičenih za zloupotrebu prikupljenog novca za lečenje njihove ćerke Tijane, saznaje Kurir.Odgovori- Oni treba da odgovore šta se desilo s novcem, zbog čega su odbili da ga uplate za lečenje druge dece i da li ih je neko eventualno zloupotrebio da bi oprao pare. Dok ih ne saslušamo i dok ne završimo istragu, ne možemo govoriti o njihovoj eventualnoj krivici - kaže izvor Kurira iz istrage i dodaje da je jedino sigurno da će ovaj slučaj biti istražen do kraja i istina će biti saopštena javnosti.Inače, nema nijednog donatora koji ne osuđuje postupak Nebojše Ognjanovića zato što je odbio da od viška novca uplati 100.000 za lečenje male Ljubice Adamić u Beču, iako je u tom trenutku na Tijaninom računu bilo 1,6 miliona evra. Svi oni ističu da preostali novac treba proslediti drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebno lečenje u inostranstvu.Glumac Sergej Trifunović potvrdio je da mu se Nebojša Ognjanović od tada više nije javljao, kao i da je od Katarine Jakovljević iz Fondacije princeze Katarine Karađorđević pretrpeo kritike zbog Ognjanovića.Od Nebojše Ognjanovića ni juče nije bilo glasa, a ni Katarina Jakovljević nije želela da komentariše Trifunovićeve tvrdnje.- Nemam komentar. Sve što smo imali da kažemo rečeno je u zvaničnom saopštenju. Kad policija istraži ovaj slučaj, sve će biti razjašnjeno - rekla je Jakovljevićeva za Kurir.Ružna pričaU kompaniji Telekom Srbija, koja je za Tijanino lečenje izdvojila 100.000 dinara, a u akciju se uključila i putem SMS, ističu da ne žele da komentarišu tvrdnje iz medija jer je već pokrenuta istraga.- Život dece trebalo bi da bude iznad svih interesa i ukoliko je preostalo novca namenjenog za Tijanino lečenje, trebalo bi ga pod hitno dati za lečenje deteta čiji je život u ovom momentu najugroženiji - kažu u Telekomu. Pevač Željko Vasić kaže za Kurir da je vrlo razočaran postupkom Tijaninih roditelja i da je zbog njih ugrožena humanost u celoj Srbiji.- Toliko je degutantna i ružna ta priča da mi je teško da poverujem da je istinita. Pitam se da li je moguće da postoje takvi ljudi, pogotovu u tako tragičnoj situaciji. Nažalost, posle slučaja s Ognjanovićima, humanost u Srbiji je dovedena u pitanje - priča Vasić.

Pitanja koja smo postavili Nebojši Ognjanoviću1.Koliko je u humanitarnoj akciji sakupljeno novca za lečenje male Tijane?2.Koliko je ukupno novca utrošeno na Tijanino lečenje i prevoz do Hjustona?3.Koliko je ostalo novca na računu posle Tijanine smrti?4.Šta nameravate da uradite s tim novcem i da li ćete osnovati humanitarni fond za lečenje druge bolesne dece?5.Zašto ćutite o troškovima Tijaninog lečenja i preostalom novcu?6.Da li vas je neko ucenio u vezi s tim?7.Zbog čega ste s Tijaninog računa pre puta u Hjuston na Jelenin račun prebacili 1.260.000 evra?8.Zbog čega ste na račun bolnice u Hjustonu uplatili 1.110.000 dolara kad je Tijanina operacija trebalo da košta 710.000 dolara?9.Da li vam je bolnica u Hjustonu vratila novac koji je preostao posle Tijanine smrti?

Laž je da deca neće na lečenje u inostranstvoRepublički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) demantovao je kao neistinitu informaciju objavljenu u jednim novinama da namerava da prekine plaćanje lečenja dece u inostranstvu.- Direktor RFZO prof. dr Momčilo Babić nikad nije izjavio, a kamoli predložio tako nešto. Predlog dr Babića bio je vrlo jasan, a to je da nad sredstvima koja se prikupljaju na ime lečenja pacijenata u inostranstvu država treba da ima kontrolu. Neophodno je uspostaviti sistem da bi se izbegle moguće zloupotrebe - saopštili su iz informativne službe RFZO.

Ugrozili buduće akcijeNikola Petrović, generalni direktor JP „Elektromreža Srbije“, ističe da je zbog ponašanja Ognjanovića „u ovom trenutku ozbiljno ugrožen ishod budućih humanitarnih akcija“.- Kao jedan od donatora, očekujemo da se situacija u vezi s preostalim sredstvima na računu Tijaninih roditelja razjasni u najkraćem mogućem roku, te da će i druga deca kojima je pomoć potrebna imati podršku zajednice na način na koji je to imala porodica Ognjanović kad joj je pomoć bila najpotrebnija - ističe Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track