Holandija: Marihuana zabranjena za strance
Foto: BETA

Holandija: Marihuana zabranjena za strance

Planeta -
Zabrani se protivi Amsterdam čiji su kafići velika turistička atrakcija

HAG - Sud u Holandiji podržao je plan Vlade da strancima zabrani kupovinu marihuane u kafićima.U južnim pokrajinama Holandije zabrana stupa na snagu 1. maja. Planirano je da se iduće godine ista mera primeni i u svim drugim krajevima.

Zabrani se protivi Amsterdam čiji su kafići velika turistička atrakcija. Gradonačelnik Eberhart Van Der Lan smatra da treba naći kompromisno rešenje. Advokati koji zastupaju vlasnike kafića, najavili su žalbu. Veliki broj gradova protivi se zabrani, a kafići u Mastrihtu planiraju bojkot. Po stupanju zabrane na snagu, jedino će državljani Holandije moći da u kafićima kupe marihuanu.

Konzervativna vlada smatra da je cilj zabrane borba protiv trgovine drogom. Ona upozorava da veliki broj ljudi dolazi iz Belgije i Nemačke radi kupovine veće količine marihuane i preprodaje.Analize ukzuju da posledica zabrane može biti poskupljenje marihuane, dok je upravo borba protiv ulične prodaje bila razlog legalizovanja marihuane.

Amsterdamske kafiće dnevno poseti na hiljade turista. Pušenje "džointa" u kafićima smatra se nezaobilaznim amsterdamskim iskustvom, poput posete Muzeju Van Goga ili gradskim kanalima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track