TOPLJENJE ARKTIKA POSTAJE BASNOSLOVNA ZARADA: Ova svetska sila planira da pomuti račun Americi!
Foto: Profimedia

novi plovni put

TOPLJENJE ARKTIKA POSTAJE BASNOSLOVNA ZARADA: Ova svetska sila planira da pomuti račun Americi!

Planeta -

U američkoj strategiji o Arktiku koja će biti objavljena ovog leta, ministar pomorstva SAD Ričard Spenser zaključio je da se "prokleta stvar otapa", ali još jedna velika sila izašla je sa svojom strategijom za ovaj problem i to tri meseca pre njih.

Političko, odnosno geostrateško stanje s klimatskim promenama oko ledenog pokrivača je, navodi Forin polisi, takvo da su 16-godišnju pomorsku strategiju SAD-a o Arktiku morali da menjaju nakon samo četiri godine.

foto: EPA / MC2 Micheal H. Lee

Vekovni led se otapa čime se otvaraju novi plovni putevi, "oslobađaju se novi resursi", te i Kina traži traži svoj deo Arktika. U njihovoj strategiji, kojom su preduhitrili "osveženu verziju" američkog dokumenta, Kina koristi izraz "Polarni put svile", što proističe iz inicijativi kineskog predsednika Sija Đinpinga "Jedan pojas, jedan put".

To bi moglo značiti novi plovni put preko odleđenog Arktičkog okeana, kojim bi dominirala kineska trgovina i koji bi služio globalnim ambicijama Pekinga.

Kina već neko vreme ima status posmatrača u Arktičkom veću kao zemlja "u blizini Arktika", a u svojoj Arktičkoj strategiji ona se priprema da postane i zemlja s udelom u tom području, što direktno utiče i na ambicije SAD.

Kineska strategija, osim plovnog puta, podražumeva i pomoć u finansiranju strategija zemalja u arktičkom pojasu poput Finske, Norveške, Islanda, Danske i Švedske.

To podrazumeva i finansiranje naučnih istraživanja jer je Kina itekako svesna da otapanje Arktika donosi poplave u obalnom pojasu te zemlje usled podizanja nivoa mora.

Procena o 20 miliona klimatskih izbeglica u Kini smatra se skromnom, a brine udar na poljoprivrednu proizvodnju hrane u Kini kao direktna posledica klimatskih promena narednih decenija.

foto: Reuters / Stringer

U svetu u kojem su SAD na čelu sa Donaldom Trampom odustale od ikakvog nastojanja da se nametnu kao lider borbe protiv klimatskih promena, Kina ne skriva da je ona ta koja namerava da uskoči i nametne se kao globalna, odgovorna supersila.

Rusija s tim plovnim putem nema problema. Ona bi u tom slučaju naplaćivala dažbine na plovidbu uz njene obale, a brodovima koji iz Kine plove prema Zapadu ovaj plovni put bi značio do 15 dana uštede u odnosu na Sueski kanal i indonezijski arhipelag.

Poseban "bonus" je i potpuno zaobilaženje američke ratne mornarice u tim delovima sveta.

Kina u svojoj strategiji previđa i još kraći plovni put koji će za nekoliko decenija otvoriti sve drastičnijem otapanju leda na Severnom polu.

Kurir.rs / Foreignpolicy.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track