ČELIČNE PTICE ČUVAJU KINESKO NEBO: Ove dronove nećete moći da primetite, a biće vam tik iznad glave (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

tehnologija

ČELIČNE PTICE ČUVAJU KINESKO NEBO: Ove dronove nećete moći da primetite, a biće vam tik iznad glave (VIDEO)

Planeta -

Tehnološki napredni dronovi izgledaju poput golubova a kreću se kao prave ptice.

Kina povećava nivo kontrole pomoću jata tehnološki naprednih dronova koji izgledaju kao ptice.

Izrađeni da izgledaju poput golubova, ovi nebeski roboti već se koriste u području Sjinđang u severozapadnoj Kini, gde ih policija koristi kako bi špijunirala stanovništvo. Navodno više od 30 vladinih i vojnih agencija koriste pticolike dronove u najmanje pet provincija već nekoliko godina. Svaki dron je dizajniran da se kreće poput ptice i nosi malu kameru koja šalje slike kontrolorima.

Zapadni krajevi Kine graniče s Mongolijom i Kazahstanom i u njima živi veliki broj muslimanskog stanovništva. Kineska vlada navodno smatra to područje "sedište separatizma", i želi da što bolje nadzire lokalno stanovništvo.

"Novi program ‘špijunskih ptica’, kodnog imena ‘golubica’ vodi Song Bifeng, profesor Sjeverozapadnog politehničkog sveučilišta u Xianu, glavnome gradu sjeverozapadne provincije Shaanxi”, objavio je Saut Čajna Morning Post.

"Song je ranije bio viši naučnik u programu J-20 stelt mlaznjaka, pa ga je Narodnooslobodilačka Armija (kineska vojska) pohvalila zbog njegovog rada na Golubici, tvrdi na na internet stranici univerziteta.” Program s dronovima za sada je još uvek na relativno maloj skali, ali bi se mogao razviti da zadovolji potrebe i vojnog i civilnog sektora.

Osim kamere, dronovi su opremljeni i GPS antenom, sistemom za kontrolu leta i antenom za povezivanje podataka koja omogućuje da ih se kontroliše na daljinski sa jedne lokacije. Pre uvođenja u službu provedeno je gotovo 2.000 probnih letova i pokazalo se da ih većina ljudi, ali i životinja, jednostavno smatraju običnim pticama.

Dronovi imaju razmak krila od 50cm i mogu da lete brzinama do 40km/h maksimalno 30 minuta. Svaki je težak 200 grama i sadrži sofiticirani softver koji stabilizuje video prenos iz kamere, dok dva rotora pokreću krila gore dole.

Ali ovo nije prvi put da su se inžinjeri okrenuli ka pticama kako bi pronašli inspiraciju za tehnologiju dronova. Tako su naučnici sa Univerziteta u Oksfordu koriste finansijska sredstva američkog vazduhoplovstva kako bi proučavali da li bi ptice grabljivice mogu pomoći u borbi protiv dronova.

Sivi soko je najbrži član životinjskog carstva, koji pri poniranju može dostići brzine od preko 320km/h. Naučnici su opremili 55 sokola video-kamerama i GPS prijemnicima kako bi pratili načine na koji love plen koji je bio pričvršćen za dron.

Ideja je da Američko vazduhoplovstvo razvije svoje sokolske dronove koji bi mogli presreći strane bespilotne letelice koje bi ušle u branjeni vazdušni prostor.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track