OGLASIO SE PUTIN POVODOM RUŠENJA RUSKOG ILJUŠINA: Naš avion su oborile sirijske snage, u lancu TRAGIČNIH okolnosti!
Foto: Reuters / Alexander Zemlianichenko / Pool

SMIRIVANJE TENZIJE

OGLASIO SE PUTIN POVODOM RUŠENJA RUSKOG ILJUŠINA: Naš avion su oborile sirijske snage, u lancu TRAGIČNIH okolnosti!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin se oglasio povodom obaranja ruskog vojnog aviona iznad Sirije, ističući da je reč o "lancu tragičnih pkolnosti".

On je istakao da su letelicu Il-20 nadomak Sirije oborile sirijske snage, a ne izraelski avioni, javlja Rojters.

"U poređenju sa dobro poznatim događajima, kada je turski borbeni avion oborio naš avion, situacija je bila drugačija. Ovoga puta, izgleda da je reč o nizu tragičnih okolnosti", rekao je ruski predsednik.

Turski avion je, kako je rekao, svojevremeno "namerno oborio ruski avion", dok u incidentu koji se dogodio sinoć "izraelski avioni nisu oborili ruski".

"Podrazumeva se da moramo najozbiljnije izanalizirati šta se dogodilo. Naš stav o ovoj tragediji je sadržan u saopštenju Ministarstva odbrane, koje se u potpunosti slaže sa mnom", istakao je Putin.

foto: Profimedia

Navodeći da će biti pojačana bezbednost ruskih vojnika u Siriji, Putin je rekao da će te "korake svi primetiti".

Putin je rekao da će Kremlj ispitati okolnosti u vezi s padom aviona. On nije direktno optužio Izrael za obaranje aviona, ali je rekao da podržava saopštenje ministarstva odbrane Rusije.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je izviđački avion Iljušin "Il-20" oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora u noći između ponedeljka i utorka.

Rusko ministarstvo je, ranije danas, navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima "F-16" koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namernu provokaciju".

Kurir.rs / Reuters, Tanjug

Foto: Reuters / Alexander Zemlianichenko, Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track