RUSIJA UPOZORAVA: Ukoliko se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma, to bi moglo da postane pitanje za Savet bezbednosti UN!
Foto: Reuters

generalna skupština se oglušila o ruski predlog

RUSIJA UPOZORAVA: Ukoliko se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma, to bi moglo da postane pitanje za Savet bezbednosti UN!

Planeta -

Rusija danas nije uspela da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokrene pitanje nuklearnog sporazuma između SAD i Rusije, ali je upozorila da bi, ukoliko se SAD povuku iz njega, to moglo da postane pitanje za Savet bezbednosti UN.

Američki predsednik Donald Tramp je 20. oktobra najavio da će se Amerika povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, navodeći kao razlog to što je Rusija kršila taj sporazum, što Rusija negora zauzvrat tvrdeći da upravo to čine SAD.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Rusija je predložila da podnese nacrt rezolucije u Komitetu za razoružanje Generalne skupštine UN, ali je propustila rok za predaju 18. oktobra. Ona je danas pozvala na glasanje o tome da li treba dozvoliti Komitetu da razmatra taj nacrt, ali je izgubila i na tom glasanju.

"Ako se SAD kroz godinu dana povuku iz sporazuma i počnu nekontrolisano da grade oružje, nuklearno oružje, mi ćemo se suočiti sa potpuno drugačijom realnošću", upozorio je pred komitetom zamenik direktora ruskog odseka za neširenje nuklearnog oržja i kontrole naoružanja Andrej Belusov.

Upitao je zašto SAD žele da napuste sporaum i zašto žele da grade nuklearno oružje i istakao da bi Rusija mogla, ukoliko se Amerika povuče, da to pitanje pokrene u Savetu bezbednosti UN. Ipak, napominje agencija, takav potez ne bi doveo ni do kakve akcije s obzirom na to da i Rusija i Amerika imaju pravo veta u 15-članom Savetu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track