ZBOG NJIH JE MAKRON KAPITULIRAO: Ko su Žuti prsluci i koliko mogu da budu opasni? (VIDEO)
Foto: Reuter, AP

opasno

ZBOG NJIH JE MAKRON KAPITULIRAO: Ko su Žuti prsluci i koliko mogu da budu opasni? (VIDEO)

Planeta -

Scene barikada koje gore, suzavca i policije s "dugim cevima" na Jelisejskim poljima usred Pariza pod lupu javnosti stavio je takozvane "žute prsluke" (gilets jaunes).

Ime potiče od svetlećih prsluka koje po francuskom zakonu mora da u kolima ima svaki vlasnik, a sada su postali zaštitni znak pokreta. Pokret i protesti, piše Ekonomist, počeli su ovog meseca kao protesti protiv rastuće cene goriva, ali je dobio "širu ulogu", i žuti su prsluci sada simboli nezadovoljstva s predsednikom Emanuelom Makronom. Protest je počeo zbog porasta cene nafte, u kombinaciji s ovogodišnjem porastom poreza na gorivo, od 7,6 centi, koji je rezultirao time da je gorivo izrazito skupo.

Putnici u velikim gradovima Francuske služe se relativno kvalitetnim javnim prevozom, ali u drugim delovama zemlje mnogo se vozi kako bi došli na posao, ili odveli decu u školu. Vlada kaže da je porez i rast cena deo plana da se stane na kraj klimatskom zagađenju i približi ciljevima Pariskog sporazuma.

"Radije bih oporezivao gorivo nego rad", kaže Makron i dodaje kako "oni koji se žale radi visokih cena goriva takođe žele zdraviji vazduh jer im deca oboljevaju". Oni van metropola, daleko od metroa, Ubera i biciklističkih sistema gradova ne veruju u "zeleni argument". Misle da je ovaj porez kazna za porodice koje se trude da spojekraj s krajem, i dokaz predsednikovog prezira prema "običnim, radnim ljudima".

Oko 280.000 "žutih prsluka" učestvovalo je u prvom danu protesta 17. novembra, na način da su blokirali puteve i raskrsnice. Pola od tog broja došao je 24. novembra kada su protesti, radi manje grupe problematičnih koji su se infiltrirali, postali nasilni.

Pokret, koji je "narastao" preko društvenih mreža, preuzima mnogo dramatičnih revolucionarnih emblema i simbola, a cilja na nezadovoljstvo onih koji veruju da Makron "vlada" u ime bogatih slojeva Pariza, buržoazije. Koliko dugo protest može da traje zavisi i od toga tome može li preživeti "mutaciju" u organizovaniji pokret. "Žuti prsluci" su trenutno bez strukture i bez vođe, što je u isto vreme snaga ali i potencijalna slabost.

Interna rivalstva i različiti ciljevi mogu razlomiti pokret na frakcije ako se radikalizuje. Za razliku od protesta koje vode vođe sindikata, amorfni oblik pokreta "žutih prsluka" otežati će državi pregovore s njima. Makron će morati braniti principe svog "zelenog eko-poreza", kao i imidž odlučnog lidera kojeg neće "pokoriti ulica" kao što se desilo njegovim prethodnicima, dok u isto vreme dokazuje da mu je na pameti i sudbina "malog čoveka".

Kurir.rs/Express.hr

Foto: AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track