GRADONAČELNIK VUHANA PRIZNAO DA NIJE SPREČIO ŠIRENJE VIRUSA: Važnija mu bila jedna večera, a sada ga čeka kazna (VIDEO)
Foto: Youtube/CGTN

strašno

GRADONAČELNIK VUHANA PRIZNAO DA NIJE SPREČIO ŠIRENJE VIRUSA: Važnija mu bila jedna večera, a sada ga čeka kazna (VIDEO)

Planeta -

Kako se smrtonosni koronavrus širi ne samo Kinom, već i svetom, sve oči su bile uprte i u gradonačlenika Vuhana, grada odakle je potekla zaraza.

Gradonačelnik Žou Sijanvang više puta se pojavljivao u medijima smirujući situaciju, međutim, ubrzo su krenule kritike na njegov račun zbog rukovođenja krizom.

U intervjuu Žou je priznao da upozorenja gradskih vlasti "nisu dovoljna". To je usledilo nakon otkrića da su vlasti Vuhana pokušale da obore svetski rekord kuvanjem večere u kojoj je učestvovalo 40.000 porodica i održali Kongres pokrajinske stranke, a tada se već znalo za prve slučajeve virusa.

Žou je pomalo branio svoje odluke, objašnjavajući da nije znao da je situacija toliko ozbiljna, ali nedavni nalazi sugerišu da su dokazi o prenošenju virusa sa čoveka na čoveka postojali i ranije nego što se tvrdilo. Pokrajina Hubej je kritikovana za pokretanje skrininga tek od 14. januara.

foto: EPA

"Razumemo da javnost nije zadovoljna našim objavljivanjem informacija. S jedne strane, nismo uspeli blagovremeno da objavimo relevantne informacije, s druge strane, nismo iskoristili dovoljno validnih informacija da bismo poboljšali naš rad. Što se tiče kasnog objavljivanja, nadam se da će javnost shvatiti da se radi o zaraznoj bolesti, a relevantne informacije trebalo bi da budu objavljene u skladu sa zakonom. Kao lokalna uprava, podatke možemo obelodaniti tek nakon što dobijemo odobrenje", rekao je u intervjuu za državnu televiziju CCTV.

foto: EPA

Priznao je da, ako ne uspeju da obuzdaju zarazu, zvaničnici Vuhana "mogu da ostave loš trag u istoriji" i ponudio svoju ostavku.

"Ako to pogoduje kontroli virusa i zaštiti sigurnosti ljudi, Ma Guoćiang (šef Komunističke partije u Vuhanu) i ja možemo da snosimo odgovornost, bilo kakvu. Želeli bismo da budemo uklonjeni sa funkcija kako bi zadovoljili javno nezadovoljstvo", dodao je.

Iako je jasno da deo krivice leži na Žou i na Mau, verovatno je prerano da njihovi "skalpovi" budu politički korisni. Ako bi ih sada otpustili, svaka dalja kriza pala bi direktno na pleća centralne vlade i samog predsednika Si Đinpinga. Kako se očekuje da se nastavi širenje virusa, Si Đinpingu će oni biti potrebni bar još neko vreme kako bi "upijali sramotu".

Kurir.rs/CCTV Foto: Youtube/CGTN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track