Najnovije vesti

EVO KO JE BILA UDOVICA ENVERA HODŽE: Nedžmije preminula u 99. godini, vladala je iz senke, Albanci je se plašili (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/News24 Albania

SUPRUGA ALBANSKOG DIKTARORA

EVO KO JE BILA UDOVICA ENVERA HODŽE: Nedžmije preminula u 99. godini, vladala je iz senke, Albanci je se plašili (VIDEO)

Planeta

Nedžmije Hodža, udovica nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, preminula je u Tirani u 99. godini, saopštila je njena porodica. Posle pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Četiri hiljade žrtava za 50 godina nije mnogo, rekla je u jednom od retkih intervjua.

Žena koje su se Albanci decenijama plašili, Nedžmije Hodža, rođena je 1921. godine u Bitolju, a za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje dece.

Tokom rata bila je učiteljica i jedan od osnivača kominističke omladine u Albaniji.

Nedžmije Hodža je, takođe, bila član Centralnog komiteta albanske komunističke partije, predsednica Antifašističkog fronta žena Albanije i šefica Direktorata za propagandu.

Bila je albanski vladar iz senke i nekadašnji disidenti tvrde da je kriva za progon političkih rivala njenog supruga.

U januaru 1992. godine osuđena je na devet godina zatvora zbog zloupotreba partijskih fondova. Kasnije, kazna je preinačena na 11 godina robije.

Iza rešetaka je provela ukupno pet godina, od čega dve godine u samici.

Često su je poredili sa Elenom Čaušesku i posle pada režima Envera Hodže nije pokazivala preterano kajanje zbog žrtava tajne policije.

"Četiri hiljade za 50 godina i nije mnogo", rekla je u intervjuu koji je Njujork tajms objavio 1997. godine.

Oko 5.000 političkih zatvorenika ubijeno je tokom godina strahovlade Envera Hodže, a porodice i dalje tragaju za telima oko 6.000 ljudi koji su u tom periodu jednostavno nestali.

Ukupno, računa se da je u kazamatima albanske tajne policije završilo oko 25.000 ljudi.

Posle smrti Envera Hodže, 1985. godine, snažno je podržala izbor Ramiza Alije za novog predsednika Albanije, ali se kasnije pokajala zbog izbora smatrajući da je naslednik njenog supruga bio kukavica.

Kurir.rs/RTS

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...