OVE DVE DRŽAVE BI MOGLE DA POSTANU NAJVEĆA ŽARIŠTA KORONE U EU: Situacija naglo eskalirala, bliže se Italiji i Španiji
Foto: EPA/YOAN VALAT

zabrinjavajuće

OVE DVE DRŽAVE BI MOGLE DA POSTANU NAJVEĆA ŽARIŠTA KORONE U EU: Situacija naglo eskalirala, bliže se Italiji i Španiji

Planeta -

Statistika pokazuje da Velika Britanija i Francuska gotovo u korak prate zastrašujući put koji su Italija i Španija već prošle.

Sa 51.608 zaraženih i 5.373 preminulih, Britanija se trenutno nalazi na osmom mestu najpogođenijih zemalja na svetu, ali bi uskoro mogla da postane evropski epicentar.

Naime, prema sadašnjem rastu Britanija bi do kraja nedelje mogla bi da ima više od 10.000 mrtvih.

foto: EPA / ANDY RAIN

Skaj njuz je objavio grafikon smrtnih slučajeva po zemljama, na kojem se vidi rast stope smrtnosti u najpogođenijim zemljama nakon prijavljenih prvih 100 slučajeva.

Prvih deset dana nakon 100 žrtava, britanska kriva smrtnosti bila je ispod italijanske i španske, što se smatralo ohrabrijućim znakom, ali se onda desio preokret.

I baš u trenutku kada su španske i italijanske krive počele da se poravnavaju, britanska je počela strmoglavo da se penje.

foto: EPA / MADRID REGIONAL PRESIDENCY

Francuska je postala peta zemlja koja je prestigla Kinu po broju obolelih i treće najveće žarište u Evropi, a zatim je počela da beleži rokordne brojeve preminulih.

Stopa smrtnosti je do vikenda skočila za 61 odsto, a rast broja zaraženih za 44.

Trenutno je u zemlji 98.010 obolelih i 8. 911 preminulih. Razlog za tako drastičan skok je posebno zabrinjavajući.

foto: EPA / Ian Langsdon

Francuska je od prošle nedelje počela da u zvaničnu statistiku ubraja i slučajeve iz staračkih domova, a upravo je ulazak virusa u staračke domove u Italiji i Španiji bio jedan od glavnih uzroka koji su doveli do katastrofe.

Prema zvaničnim podacima od petka, u staračkim domovima širom Francuske bilo je 17.827 zaraženih, a danas je taj broj još veći.

Francuska je krajem januara bila prva evropska zemlja koja je prijavila prisustvo koronavirusa unutar svojih granica.

Kako je italijnsko žarište raslo, činilo se da je situacija u Francuskoj pod kontrolom, sve do sredine prošlog meseca kada je naglo eskalirala.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track