OVAKO JE TRAMP OKONČAO NAFTNI RAT: Spasao američku industriju, a princu Salmanu održao LEKCIJU ŽIVOTA! (VIDEO)
Foto: Profimedia/AP

EFIKASNO

OVAKO JE TRAMP OKONČAO NAFTNI RAT: Spasao američku industriju, a princu Salmanu održao LEKCIJU ŽIVOTA! (VIDEO)

Planeta -

Dok su Sjedinjene Države pritiskale Saudijsku Arabiju da okonča naftni rat sa Rusijom, predsednik Donald Tramp je saudijskim čelnicima dao ultimatum.

U telefonskom pozivu od 2. aprila, Tramp je rekao saudijskom prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu da, ukoliko Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ne počne da smanjuje proizvodnju nafte, neće biti u stanju da spreči zakonodavce da donesu zakone o povlačenju američkih trupa iz kraljevstva, Rojtersu su rekla četiri izvora upoznata s tom materijom.

Pretnja da će se prekinuti 75-godišnja strateška alijansa, bila je centralna u američkoj kampanji pritiska koja je dovela do značajnog globalnog dogovora o smanjenju ponude nafte dok je potražnja propadala u pandemiji koronavirusa - postižući diplomatsku pobedu za Belu Kuću.

Tramp je poruku dostavio prestolonasledniku 10 dana pre najave smanjenja proizvodnje. De fakto je vođa kraljevstva bio toliko zapanjen pretnjom da je naredio svojim pomoćnicima da izađu iz sobe kako bi mogao nastaviti privatnu raspravu, rekao je američki izvor koji je o visokim zvaničnicima administracije upoznao raspravu.

Napor je ilustrirao Trampovu snažnu želju da zaštiti američku naftnu industriju od istorijskog pada cena, jer su vlade zatvorile ekonomije širom sveta da se bore protiv virusa. To je takođe odražavalo preokret Trampove dugogodišnje kritike naftnog kartela, koju je poručio kako bi povećao troškove energije za Amerikance smanjenjem isporuka koje obično dovode do većih cena benzina. Sada je Tramp tražio od OPEC-a da smanji proizvodnju.

Visoki američki zvaničnik rekao je Rojtersu da je uprava obavestila saudijske čelnike da, bez smanjenja proizvodnje, "neće biti način da spreči američki Kongres da nameće ograničenja koja bi mogla dovesti do povlačenja američkih snaga." Zvaničnik je sažeo argument iznesen kroz različite diplomatske kanale, govoreći saudijskim liderima: "Mi branimo vašu industriju dok vi uništavate našu."

Reuters je Trampa pitao za razgovore u intervjuu u sredu veče u Beloj kući, gde se predsednik obratio nizu tema koje uključuju pandemiju. Upitan da li je rekao prestolonasledniku da će SAD moći da povuku snage iz Saudijske Arabije, Tramp je rekao, „Nisam morao da mu kažem“.

"Mislio sam da su on i predsednik Putin, Vladimir Putin, veoma razumni", rekao je Tramp. "Znali su da imaju problem, a onda se ovo desilo."

Upitan šta je rekao prestolonasledniku Muhamedu, Tramp je rekao: „Teško su se bavili sporazumom. A u telefonskom razgovoru smo postigli dogovor", rekao je Tramp.

Vladina medijska kancelarija Saudijske Arabije nije odgovorila na zahtev za komentar. Saudijski zvaničnik koji je zatražio da ne bude imenovan naglasio je da sporazum predstavlja volju svih zemalja u takozvanoj grupi OPEC + zemalja proizvođača nafte, koja uključuje OPEC plus koaliciju koju predvodi Rusija.

„Saudijska Arabija, Sjedinjene Države i Rusija igrale su važnu ulogu u sporazumu o smanjenju nafte OPEC +, ali bez saradnje 23 zemlje koje su učestvovale u sporazumu, to se ne bi desilo“, rekao je saudijski zvaničnik, koji je odbio da komentariše diskusije između američkih i saudijskih lidera.

Nedelju dana pre Trampovog telefonskog poziva, američki republikanski senatori Kevin Kramer i Den Salivan uveli su zakonodavstvo za uklanjanje svih američkih trupa, raketa Patriot i sistema protivraketne odbrane iz kraljevine, osim ako Saudijska Arabija ne smanji proizvodnju. Podrška toj meri je dobijala na značaju used besa Kongresa zbog naftmog rata Saudijske i Rusije. Kraljevina je otvorila slavine u aprilu, oslobodivši poplavu sirove energije u globalnoj snabdevanju, pošto je Rusija odbila da produbi smanjenje proizvodnje u skladu sa ranijim paktom o snabdevanju OPEC-om.

12. aprila, pod pritiskom Trampa, najveće svetske države koje proizvode naftu izvan Sjedinjenih Država pristale su na najveći pad proizvodnje ikad pregovaran. OPEC, Rusija i drugi proizvođači smanjili su proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno (bpd), ili oko 10 odsto svetske proizvodnje. Polovina tog obima nastala je smanjenjem od 2,5 miliona bodova svake od Saudijske Arabije i Rusije, čiji budžet zavisi od visokih prihoda od nafte i gasa.

Uprkos sporazumu da se smanji desetina svetske proizvodnje, cene nafte i dalje padaju do istorijskih minimuma. Budući da je američka nafta prošla sedmica pala ispod 0 dolara, pošto su prodavci plaćali kupcima da ne bi preuzeli isporuku nafte koju nisu imali gde da skladište. Budućnost Brent-a, globalne referentne vrednosti nafte, pala je na 15 dolara po barelu - nivo koji nije viđen od pada cijena nafte 1999. godine - sa najviše 70 dolara početkom godine.

Dogovor o smanjenju snabdevanja na kraju bi mogao da poveća cene, pošto vlade širom sveta počinju da otvaraju svoje ekonomije i podstiču Potražnja raste sa povećanim putovanjima. Bez obzira na uticaj, pregovori označavaju izvanredan prikaz uticaja SAD-a na globalnu proizvodnju nafte.

Kramer, republikanski senator iz Severne Dakote, rekao je Rojtersu da je razgovarao sa Trampom o zakonodavstvu o povlačenju američke vojne zaštite iz Saudijske Arabije 30. marta, tri dana pre nego što je predsednik pozvao prestolonaslednika Muhameda.

Upitan da li je Tramp rekao Saudijskoj Arabiji da može izgubiti američku vojnu podršku, američki ministar energetike Dan Brouillette rekao je za Reuters, da je predsednik zadržao pravo da koristi svaki alat za zaštitu američkih proizvođača, uključujući "našu podršku njihovim potrebama u odbrani".

Strateško partnerstvo datira iz 1945. godine kada se predsednik Frenklin D. Ruzvelt sastao sa saudijskim kraljem Abdulom Azizom Ibn Saudom. Oni su postigli dogovor: američka vojna zaštita u zamenu za pristup saudijskim rezervama nafte. Danas Sjedinjene Države imaju oko tri hiljade vojnika u zemlji, a Peta flota američke mornarice štiti izvoz nafte iz regiona.

Saudijska Arabija se oslanja na Sjedinjene Države za oružje i zaštitu od regionalnih rivala kao što je Iran. Ranjivosti kraljevstva, međutim, izložene su krajem prošle godine u napadu 18 bespilotnih letelica i tri rakete na ključna saudijska naftna postrojenja. Vašington je okrivio Iran; Teheran je to negirao.

Tramp je u početku pozdravio niže cene nafte, rekavši da su jeftine cene benzina srodne smanjenju poreza za vozače.

To se promenilo nakon što je Saudijska Arabija sredinom marta najavila da će napuniti rekordnih 12,3 miliona bpd - čime je počeo cenovni rat sa Rusijom. Eksplozija snabdevanja usledila je nakon što su vlade širom sveta odlučile da smanje potražnju. Senatori iz američkih naftnih država bili su besni.

16. marta, Kramer je bio među 13 republikanskih senatora koji su poslali pismo prestolonasledniku Muhamedu podsećajući ga na strateško oslanjanje Saudijske Arabije na Vašington. Grupa je takođe pozvala ministra trgovine Vilbura Rosa da istraži da li Saudijska Arabija i Rusija krše međunarodne trgovinske zakone, preplavljujući američko tržište naftom.

18. marta, senatori - grupa koja je obuhvatala Sulivana sa Aljaske i Teda Kruza iz Teksasa - održali su retki poziv sa princezom Reema bint Bandar bin Sultan, saudijskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama. Kramer je razgovore nazvao "brutalnim" pošto je svaki senator detaljno objasnio štetu naftnoj industriji svojih država.

„Čula je to od svakog senatora; nikoga nije zadržavao ", rekao je Kramer za Reuters.

Saudijska ambasada nije odgovorila na zahteve za komentare.

Kramer je rekao da je princeza prenijela njihove komentare zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji, uključujući ministra energetike. Senatori su rekli princezi da se kraljevstvo suočilo sa sve većom opozicijom u Senatu koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije koja vodi rat u Jemenu protiv Houti pobunjenika.

Zvaničnici Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država rekli su da Hute naoružavaju Iran, što Teheran negira. Podrška republikanaca za rat u Jemenu pokazala se presudnom za Saudijsku Arabiju prošle godine. Senat je podržao veto Trampa na nekoliko mera kojima se pokušava zaustaviti prodaja oružja i druga vojna podrška Saudijskoj Arabiji used besa zbog sukoba u Jemenu, što je prouzrokovalo više od 100.000 smrti i pokrenulo humanitarnu krizu.

Kramer je rekao da je telefonirao Trampu 30. marta, otprilike sedam dana nakon što su on i Sulivan predstavili svoje viđenje za povlačenje američkih trupa iz Saudijske Arabije. Predsednik je nazvao Kramera istog dana sa sekretarom za energetiku Bruletom, višim ekonomskim savetnikom Lerijem Kudlovom i američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lajtnicerom povodom poziva, izjavio je senator.

"Rekao sam da je osoba koju nemate u pozivu što može biti od velike pomoći Mark Esper", rekao je ministar odbrane, Kramer, rekavši da želi da se Esper pozabavi načinom na koji se američka vojna imovina u Saudijskoj Arabiji može premestiti.

Pentagon nije odgovorio na zahtev za komentar o tome da li je Esper umešan u rasprave o povlačenju vojne imovine iz Saudijske Arabije.

Trampova naftna diplomatija naišla je na vrtlog poziva sa saudijskim kraljem Salmanom, prestolonaslednikom Muhamedom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, počevši od sredine marta. Kremlj je potvrdio Putinov razgovor sa Trampom i rekao da su razgovarali i o smanjenju isporuke nafte i o pandemiji koronavirusa.

Na poziv 2. aprila sa princom Muhamedom, Tramp je rekao saudijskom vladaru da će ih "odseći" sledeći put kad Kongres podnese predlog da se prekine odbrana Vašingtona od kraljevstva, navodi izvor koji zna za poziv. Tramp je javno pretio i početkom aprila da će nametnuti tarife na uvoz nafte iz Saudijske Arabije i Rusije.

Nakon razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom i još istog dana sa Putinom, Tramp je tvitnuo da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti proizvodnju za oko 10 miliona barela, što će „biti VELIKO za naftnu i gasna industrija! "

Rijad i Moskva su kasnije potvrdili da su ponovo započeli pregovore.

3. aprila, Tramp je u Beloj kući bio domaćin sastanka sa senatorima Kramerom, Kruzom i Sulivan, kao i rukovodiocima nafte iz kompanija uključujući Ekson Mobil Corp, Đevron Corp, Oksoidental Petroleum Corp i Continental Resources.

Tokom javnog dela sastanka, Kramer je rekao Trumpu da Vašington može upotrebiti milijarde dolara koje potroši braneći Saudijsku Arabiju za druge vojne prioritete "ako se naši prijatelji budu ponašali prema nama na ovaj način."

Mogućnost gubitka američke vojne zaštite naterala je kraljevsku porodicu da se „savije pred koljenima“ i prikloni se Trampovim zahtevima, rekao je bliskoistočni diplomata agenciji Reuters.

Nakon dužih i nepromišljenih pregovora, vrhunski proizvođači obećali su rekordno smanjenje proizvodnje od 9,7 miliona bodova u maju i junu, uz razumevanje da će ekonomske snage dovesti do oko 10 miliona barela u daljnjim smanjenjima proizvodnje iz drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Kanadu .

Tramp je pozdravio ugovor i sebe je kao posrednika. „Uključeni u pregovore, blago rečeno, broj OPEC + želi smanjiti 20 miliona barela dnevno…“, napisao je u tviteru ubrzo nakon dogovora.

Rijad je takođe uzeo kredit. Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz, izjavio je za Rojters da je prestolonaslednik "igrao značajnu ulogu u formulisanju ovog dogovora".

Kurir.rs/Reuters Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track