SLE: Vlast u BiH rekorder u neradu

Naši nisu najgori

SLE: Vlast u BiH rekorder u neradu

Planeta -
Za šest meseci 2012. godine Savet ministara utvrdio je 12 zakona. Za isti taj period Vlada Srbije utvrdila je dva i po puta više zakona, dok je Vlada Hrvatske u tom periodu utvrdila čak sedam puta više zakona od Saveta ministara BiH

SARAJEVO - Za šest meseci ove godine Savet ministara BiH nije uradio ni trećinu planiranog posla, a i državni parlament je efektivno radio sam dan i po mesečno, navode Centri civilnih inicijativa (ČI) u analizi rada državnih institucija. "Za šest meseci 2012. godine Savet ministara utvrdio je 12 zakona. Za isti taj period Vlada Srbije utvrdila je dva i po puta više zakona, dok je Vlada Hrvatske u tom periodu utvrdila čak sedam puta više zakona od Saveta ministara BiH", naglašava Denis Telić, analitičar ČI.

Kako navodi radio Slobodna Evropa na svom sajtu, ni parlament BiH se nije proslavio u svom radu - usvojili su 15, a odbili 11 zakona, a efektivno su radili samo dan i po mesečno. Bez obzira na učinak, i poslanici i ministarsko veće sada su na kolektivnom godišnjem odmoru, za koji su primili paušale, piše Slobodna Evropa.

"Trenutno koriste kolektivne godišnje odmore, a da su ipak primili paušale - samo se pitamo za šta. Paušal koji iznosi 750 maraka, što je gotovo prosečna plata u BiH, nepoznanica je u zemljama regije", kaže novinar "Oslobođenja" Almir Terzić kritikujući vlast u BiH. "Pobrinuli su se da ih po povratku s letovanja sačekaju naknade i vozni park, koji bi, kako se očekuje, trebalo da se obnovi novim luksuznim vozilima. S druge strane, nisu dogovorili da ih na radnom stolu sačeka predlog izmene Ustava u pogledu izvršenja presude u slučaju Sejdić i Finci, koji bi, prema roku iz Mape puta (ka EU), trebalo da bude završen 31. avgusta", kaže Terzić.

Konsultant za nadzor rada Parlamentarne skupštine BiH pri ČI Ivica Ćavar izjavio je da poređenje sa susednim zemljama najbolje oslikava "katastrofalne rezultate rada vlasti BiH".

"Poslanici hrvatskog Sabora su u prvom polugodištu 2012. godine na 58 dana zasedanja efektivno radili oko 330 sati, četiri puta više od poslanika Zastupničkog doma i 25 puta više od izaslanika, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBIH). Pri tome su usvojili 101 zakon, što je za skoro sedam puta više od broja zakona koje je PSBiH usvojila u tom razdoblju", poredi Ćavar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track