SZO JE IPAK OTKRILA IZVOR PANDEMIJE U KINI: Korona je potekla sa ovih farmi, Kinezi ih sa pravom ugasili! (VIDEO)
Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

istraga

SZO JE IPAK OTKRILA IZVOR PANDEMIJE U KINI: Korona je potekla sa ovih farmi, Kinezi ih sa pravom ugasili! (VIDEO)

Planeta -

Nakon višemesečne istrage, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkrila je da su farme divljih životinja u Kini verovatno izvor pandemije COVID-19.

Ove farme divljih životinja, mnoge od njih u južnoj kineskoj provinciji Junan ili oko nje, verovatno su snabdevale životinje prodavcima na veletržnici morskih plodova Huanan u Vuhanu, gde su prošle godine otkriveni rani slučajevi COVID-19, Piter Dašak, ekolog bolesti u timu SZO koji je putovao u Kinu, rekao je za NPR.

Neke od ovih divljih životinja mogle su biti zaražene SARS-CoV-2 od slepih miševa u tom području.

Očekuje se da će SZO svoja saznanja objaviti u izveštaju u narednim nedeljama.

U januaru je tim stručnjaka SZO otputovao u Kinu kako bi istražio kako je prvi put započela smrtonosna pandemija, koja je sada zarazila više od 120 miliona ljudi i ubila 2,6 miliona širom sveta, ranije je izveštavao Live Science. O poreklu virusa raširen je niz teorija zavere, uključujući i to da je virus pobegao iz labaratorije Vuhan. Prošlog meseca su istražitelji SZO odbacili to objašnjenje.

Opšti konsenzus među naučnicima bio je da je koronavirus cirkulirao slepim miševima i skakao ljudima, verovatno kroz srednju vrstu. Upravo to je utvrdilo istrage SZO: virus je verovatno prešao sa slepih miševa u južnoj Kini na životinje na farmama divljih životinja, a zatim i na ljude.

Farme divljih životinja deo su projekta koji kineska vlada već 20 godina promoviše kako bi seosko stanovništvo izvuklo iz siromaštva i zatvorilo podelu između ruralnog i urbanog, prema Dašak-u i NPR-u.

"Uzimaju egzotične životinje, poput cibeta, bodljikavog praseta, pangolina, rakunastih pasa i bambusovih pacova, i uzgajaju ih u zatočeništvu“, rekao je Dašak za NPR.

Ali u februaru 2020. Kina je ugasila te farme, verovatno zato što je kineska vlada mislila da su deo putanje prenosa slepih miševa na ljude, rekao je Dašak. Vlada je farmerima poslala uputstva o tome kako sahraniti, ubiti ili spaliti životinje na način koji ne bi širio bolest, rekao je Dašak za NPR.

Mnoge od ovih farmi uzgajaju životinje koje mogu nositi koronaviruse, uključujući cibetke, mačke i pangoline. Većina se nalazi u provinciji Junan ili u njenoj blizini na jugu Kine, gde su naučnici prethodno otkrili virus slepih miševa koji je 96% sličan SARS-CoV-2, prema NPR. SZO još uvek ne zna koja je životinja prenijela virus od slepih miševa do ljudi.

"Mislim da je SARS-CoV-2 prvi put upao u ljude u Južnoj Kini. To izgleda tako", rekao je Dašak za NPR. SZO je takođe pronašla dokaze da su ove farme divljih životinja snabdevale prodavce na veleprodaji morskih plodova Huanan.

"Kina zatvara taj put s razlogom“, rekao je Dašak. Naime, da su oni verovatno mislili da je to najverovatnije put prenosa, što je ono što se u izveštaju SZO će zaključiti, dodao je on.

Kurir.rs/Live Science

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track