EVROPA NA IVICI SLOMA: Šok izveštaj Evropola tvrdi da će je mafija i korona dokrajčiti! Zbog pandemije kokain nikad čistiji VIDEO
Foto: AP/Peter Dejong

krah

EVROPA NA IVICI SLOMA: Šok izveštaj Evropola tvrdi da će je mafija i korona dokrajčiti! Zbog pandemije kokain nikad čistiji VIDEO

Planeta -

Pandemija koronavirusa mogla bi da podstakne i organizovani kriminal u godinama koje dolaze da kokainom preplavi Evropu, kontinent koji je već na "tački preloma", upozorila je u ponedeljak policijska agencija EU.

U svom glavnom četvorogodišnjem izveštaju, Europol je rekao da će sve nasilnije kriminalne bande verovatno kupovati legitimna preduzeća koja su ostala ranjiva zbog ekonomske štete koju je prouzrokovala korona.

Kriminalci takođe nude lažne vakcine protiv koronavirusa i pakete za kućno testiranje dok pokušavaju da iskoriste globalne napore za oporavak od virusa, rekla je haška agencija.

"Nalazimo se na prelomnoj tački", rekla je direktorka Europola Ketrin De Bol za AFP.

"Uticaj na živote građana, na ekonomiju na vladavinu zakona je prevelik. To vidimo iz ovog ... izveštaja."

"Procena opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala" izveštaj je na 87 stranica koji se izdaje svake četiri godine i koji će države članice EU koristiti za postavljanje prioriteta u borbi protiv kriminala do 2025. godine.

"Produžena pandemija stvoriće veliko opterećenje za evropsku i globalnu ekonomiju", a predviđena ekonomska recesija "može oblikovati ozbiljan i organizovan kriminal u godinama koje dolaze", navodi se u izveštaju.

Europol je rekao da posebno trgovina drogom podstiče korupciju širom EU.

"Nezabeležene količine kokaina se u EU prometuju iz Latinske Amerike, stvarajući više milijardi evra profita" za kriminalce i u Evropi i u Južnoj Americi, rekla je agencija.

Čistoća kokaina koji je stigao u Evropu bila je "na najvišem nivou ikad zabeleženom u EU".

Trgovina kokainom "je stimulans za mafiju koja koristi svoje ogromne resurse za infiltriranje i podrivanje ekonomije, javnih institucija i društva u EU", rekao je Europol.

Tokom policijskih racija u glavnim lukama EU, poput Antverpena, Hamburga i Roterdama, zabeležene su rekordne zaplene, uključujući pošiljku 23 tone kokaina od strane holandske i nemačke policije krajem februara.

Trgovina je takođe podstakla povećani nivo nasilja i često se kriminalci "sada ne plaše da koriste oružje, ručne bombe i mučenje", rekla je De Bol.

Ali izbijanje pandemije koronavirusa prošle godine imalo je dalji, veliki uticaj na način na koji su radile bande organizovanog kriminala, rekao je Europol.

Kompanije oslabljene pandemijom mogle bi postati lak plen bandi koje žele da legitimišu svoja krivična dela ili koriste legalne poslove za ilegalne aktivnosti, poput pranja novca, rekao je Europol.

Pandemija je takođe videla kako se kriminalci prilagođavaju kako bi profitirali od potreba i strahova društva.

"U ranim fazama zabeležili smo nagli rast trgovine falsifikovanim maskama za lice i sredstvima za dezinfekciju ruku. Sada vidimo porast trgovine lažnim vakcinama i kućnim priborom za testiranje", rekla je De Bol za AFP.

"Ove (lažne) vakcine predstavljaju rizik za vaše zdravlje. Ne biste ih trebali kupiti."

Pandemija koronavirusa takođe je povećala sajber kriminal, jer ograničenja u mnogim zemljama znače da ljudi moraju više da žive i rade na mreži, rekao je Europol.

"Kiber kriminalci će i tokom narednih godina biti na meti kritične infrastrukture. To predstavlja značajan rizik", rekao je Europol.

Međunarodna policija u januaru je prekinula EMOTET, opisan kao "najopasniji" alat za zlonamerni softver za sajber kriminal, koji se koristi za upad u računarske sisteme.

Internetska prevara sada je predstavljala glavni problem, uključujući i investicione prevare i napade phishinga malvera, kao i mrežno seksualno iskorištavanje maloljetnika, rekla je agencija.

Sajber kriminalci takođe će verovatno pokretati "sofisticirane i velike napade na kritičnu infrastrukturu za pristup i krađu osetljivih podataka" kako svet bude sve više na liniji.

Upitan da li zakonske agencije gube borbu protiv kriminalaca, De Bolle je rekla da organi reda "moraju da krenu u zajedničke akcije, nove politike i preispitaju način na koji radimo".

"Samo napadaji nisu dovoljni", rekla je.

Kurir.rs/Barron

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track