PREMINUO GLAVNI KONSTRUKTOR PRVE SOVJETSKE NUKLEARNE PODMORNICE K-3 Tuga u ruskoj mornarici zbog smrti Radija Anatoljeviča Šmakova
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/museum.smtu.ru

Podmorničari mu odaju počast

PREMINUO GLAVNI KONSTRUKTOR PRVE SOVJETSKE NUKLEARNE PODMORNICE K-3 Tuga u ruskoj mornarici zbog smrti Radija Anatoljeviča Šmakova

Planeta -

Radij Anatoljevič Šmakov glavni projektant Sankt Peterburškog pomorskog zavoda za mašinstvo (SPMBM) Malakhit, i konstrukotor sovjetskih nukelarnih podmornica prve i druge generacije preminuo je u 91 godini života.

Vest o smrti Šmakova javnost je obavestila press služba Sankt Peterburškog kluba podmorničara i veterana Mornarice.

„23. septembra, u 91. godini, preminuo je glavni dizajner SPMBM Malakhit Šmakov Radij Anatoljevič, počasni član našeg Kluba podmorničara ... Veće Kluba podmorničara izražava duboko saučešće porodici i kolegama Anatoljeviča ”, kaže se u saopštenju.

Radij Anatoljevič Šmakov rođen je u Novosibirsku, sa pet godina je ostao bez oca, završio je srednju školu sa zlatnom medaljom. Već tad prst sudbine umešao se u njegov život. Iako odličan učenik nije postao student Moskovskog vazduhoplovnog instituta, samo zato što 1948. godine nije bilo mesta u studentskom domu u Moskvi.

Alternativno postao je student brodogradnje. Godinu dana posle smrti Josifa Visarionoviča Staljina dobio je diplomu sa odlikovanjem Lenjingradskog brodograditeljskog instituta. Njegovi saradnici kažu da za sedam decenija stvaralačkog rada nije nijednom zažalio što je svoj radni vek vezao za gradnju nuklearnih podmornica i konstrukcijom specijalnih vrsta naoružanja za nuklearne podmornice.

U jednom od razgovora na televiziji rekao je da je kao odličan student imao priliku da izabere preduzeće gde će započeti radnu karijeru, a zahvalujući diplomi iz podmornica i minopolagača svoje prvo zaposlenje dobio je u konstruktorskom birou Rubin. Po dolasku krenuo je na razvoj prve sovjetske nuklearne podmornice.

Šmakov je učestvovao u konstruisanju prve nuklearne podmornice K-3 u SSSR-u i lično učestvovao u njenim ispitivanjima na moru. A zatim je kao predstavnik odeljenja za projektovanje SKB-143 i glavni projektant eksperimentalnih dizel-električnih podmornica (projekti 613RV, 633RV, 633KS). Učestvovao je i u projektovanju protivpodmorničkih sistema, kao i superkavitacijskog torpeda Škval. Godine 1981. dodeljena mu je Državna nagrada SSSR-a. Bio je takođe uključen i u uvođenje krstarećih raketa P-700 3k45 Granit kojim su bile naoružane napadne nukelarne podmornice klase Oskar II namenjene za potapanje američkih nosača aviona na nuklearni pogon.

Poslednja podmornica u kojoj je Šmakov učestvovao u projektovanju bila je viešnamenska nukelarna podmornica projekta 671 RTM Štuka. On je 1984. proglašen za glavnog konstruktora podmornica 671RT. Generalni projektant i šef biroa tada je bio Georgij Nikolajevič Černišov, a svi projekti su građeni pod njegovim opštim rukovodstvom. Šmakovu, kao glavnom projektantu, poverena modernizacija i održavanjem u službi možda najveće serije nuklearnih podmornica druge generacije 671RT, 671RTM i 671RTMK "Štuka". Dvadeset godina izgrađene su 33 nuklearne podmornice. Tada je postignut uspeh u pogledu nivoa podvodne buke i sredstava detekcije, sovjetske višenamenske nuklearne podmornice približile su se američkim kolegama tipa Los Anđelesa.

U jednom od intervjua izrazio je žaljenje što je veliki broj ovih projektovanih podmornica posle 12 godina službe povučene i isečene.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track